9 onmisbare bloembollen voor jouw voorjaarstuin

feng shui tuin, tuincoach, tuinharmonie, bloembollen, cadeauGisteren had ik voor de onderneemsters op de OpenCoffeeXL Ladies night een klein bloembollencadeautje. Het is hartelijk en vol enthousiasme ontvangen door de bezoekers van mijn boekentafel. Alsof het een kindersurprise was, zo feestelijk zag het eruit.

Heel simpel: twee of drie narcissenbollen in een stukje gronddoek met een lintje erom en een boekenlegger van mijn boek erbij.

Zo’n kleine attentie levert een gesprek op, belangstelling en positieve energie voor de tuin en tuinieren. Iedereen houdt immers van een zonnig presentje en kleur in het voorjaar in de tuin of rond de kerst in een pot op tafel.

Om bloembollen rond de Kerst in bloei te kunnen hebben, plant je de bloembollen in een ruime lage bloempot en zet je ze voorlopig buiten. Voor een vroege bloei haal je de pot begin december binnen en zet je ze op een lichte koele plek. Geef ze één keer per week een beetje water. Als het groen zichtbaar wordt, mogen ze nog wat zonniger staan. Narcissen, tulpen en hyacinten bloeien dan na 4 tot 6 weken.

Herfst is bloembollentijd

Vanaf half september zijn er overal weer volop bloembollen te verkrijgen. In tuincentra, bij kwekerijen en zelfs bij de bouwmarkt. Als je nog nooit met bloembollen aan de slag bent gegaan, kun je nu heel voordelig die stap maken. Schrik niet terug voor zakken narcissen van 3 kg of een zak van 100 crocus-bollen. Je hebt er best veel nodig om een mooi effect te bereiken in jouw tuin.

Bloembollen staan graag in de zon maar omdat bladverliezende heesters en bomen in het voorjaar nog kaal zijn, kun je ze uitstekend in de halfschaduw daaronder planten. Plant bloembollen tussen jouw vaste planten in de periode oktober tot zelfs januari als het nog niet vriest. Kies voor tulpen, narcissen, alliums en winterakoniet de zonnigste plekken. Anemonen en blauwe druifjes doen het wel in wat meer schaduw.

De plantdiepte van de grotere bollen is ongeveer 2 keer de hoogte van de bol. Let op dat je de hele kleine bolletjes, zoals crocus, anemoon, scilla en blauwe druifjes, bedekt met slechts een dun laagje aarde. Staan ze te diep dan bloeien ze niet. Op de verpakking lees je plantinstructies en info over de bloeitijden.

Varieer en meng gerust meerdere soorten door elkaar voor een langer bloemrijk effect. Bij de in mei bloeiende soorten, zoals late tulpen en alliums, is het slim om rekening te houden met de bloeitijd, het blad en de kleur van de vaste planten of heesters die in de buurt staan. Maak sprankelende en spannende combinaties.

Welke 9 soorten geven volop kleur aan jouw tuin?

  1. Narcissen
  2. Tulpen
  3. Hyacinten
  4. Crocussen
  5. Blauwe druifjes
  6. Alliums
  7. Scilla
  8. Winterakoniet
  9. Anemonen

Er is zoveel keuze. Begin eenvoudig met sterke verwilderingsbollen. Zo zie je snel en voordelig resultaat van jouw inspanning. Als het je bevalt, kun je in volgende jaren aan de slag met meer exclusieve soorten. Vooral bij de tulpen zijn er zoveel mooie varianten. Deze gekweekte tulpen hebben meer zorg en voeding nodig en moeten meestal elk jaar uit de grond gehaald worden. Dat is waarschijnlijk meer iets voor de gevorderde tuinier en voor de kenner die voor jou een goed bloembollenplan kan maken.

Laat het weten als je zo’n exclusief bloembollenplan wilt. Ik maak het plan met zowel de eenvoudige, elk jaar terugkerende soorten als met exclusieve tulpen en narcissen. Daarvan kies ik dan ook nog steeds de sterkste varianten. Het bloembollenplan en alle bollen kunnen thuisbezorgd worden. Bestellen kan vanaf half september tot begin november, daarna zijn de mooiste en beste bollen vaak uitverkocht.

Ik wens je veel tuinplezier!

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Planten en bloemen, Tuin, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.