Sfeervol jouw tuin verlichten

De donkere dagen en maanden komen er weer aan en dan wil je het gezellig en licht maken. Zowel in huis als buiten zijn er creatieve mogelijkheden. Bij verlichting en inrichting van de tuin is mijn motto “overdaad schaadt“. Teveel en te fel licht geven niet het beeld dat je wilt ervaren. Je wilt een rustige verlichting die sfeer geeft, geen schade oplevert voor nachtdieren, energiezuinig is en past op de plek in jouw tuin waar jij behoefte hebt aan licht.

Bij de keuze van een tuinlamp bedenk je eerst waarvoor het licht nodig is. Als sfeerverlichting en om paden te verlichten, kun je volstaan met kleine laagschijnende tuinlampen. Om de sleutel in het slot van je voordeur te kunnen doen, heb je behoefte aan een tuinlamp die meer licht geeft en zo mogelijk op een bewegingssensor is aangesloten. Om jouw fiets te kunnen pakken in de schuur heb je ook een goede lamp nodig.

Op jouw terras kies je voor een buitenlamp die hoog genoeg is bevestigd om er op een mooie zomeravond te kunnen zitten en lezen. Deze tuinlamp heeft dan een hoogte nodig tussen de 110/120 cm (schouderhoogte) en 140/180 cm (staande schemerlamp). Met een tafellamp van ongeveer 60 cm op een lage tafel naast je stoel bereik je dit effect ook.
Voor verlichting die je vooral in de zomer gebruikt, kun je tuinlampen op zonne-energie aanschaffen. Ze laden gemakkelijk op en geven voldoende licht gedurende de uren waarop je ze in de avond nodig hebt.

Energiezuinig en duurzaam

Verdiep je daarnaast eens in het aanbod en de mogelijkheden van LED-verlichting, energiezuinig en duurzaam. LED is verkrijgbaar in veel verschillende lichttinten. Kies warm licht voor sfeer en wat feller licht voor meer lichtsterkte. Zorg er altijd voor dat het licht zich niet naar boven kan verspreiden. De natuur heeft daar hinder van. Verlicht alleen op plekken waar dat echt nodig is en werk met schemerschakelaars of bewegingssensoren. Je zult steeds een middenweg moeten vinden tussen jouw veiligheid, energieverbruik, duurzaamheid en natuurwaarden.

Op zomeravonden kun je kaarsen of waxinelichtjes aansteken en heb je waarschijnlijk nauwelijks behoefte aan vaste verlichting. Beter een investering in een paar goede tuinlampen dan een tuin vol met snufjes waar je nauwelijks gebruik van maakt.
Bekijk eens de tuinlampen die geïntegreerd zijn in natuurlijk materiaal zoals natuursteen, zandsteen, hout, brons of als bescheiden LED-verlichting in een steen, kei, waterornament of drijvende bol. Ze vallen weinig op en zijn juist daardoor een waardevol sieraad in de tuin. Bedenk dat staal, zink en glimmende materialen meer aanwezig zullen zijn in de tuin.

Sfeervolle verlichting in een sfeervol tuinplan

Hoe meer je verlichting en vormgeving onderdeel maakt van jouw tuin, paden, terrassen en borders, hoe meer tuinplezier je zult beleven. In een tuin gaat het om het buitenleven, de bloemen en planten die in jouw tuin groeien en de vogels, insecten en vlinders die er spontaan op bezoek komen. Deze combinatie van natuurervaring en gezelligheid vraagt in de tuin een andere creatieve benadering dan de vormgeving en inrichting binnenshuis.
Welke sfeer wil je buiten beleven? Klassiek, romantisch, modern, trendy, rustgevend, landelijk, speels, mediterraan of creatief. Laat de stijl, de vormgeving en de inrichting van jouw tuin met elkaar overeenkomen.

Kom je er zelf of samen niet uit? Laat een passend tuinontwerp maken door iemand die met belangstelling en kennis van al deze tuinaspecten naar jouw/jullie tuinwensen luistert. Die ontwerper brengt duidelijkheid, overzicht en samenhang in jullie tuinwensen, komt met inspirerende ideeën en zorgt voor harmonie in jullie tuinbeleving. Dat unieke en volledige tuinplan is de investering zeker waard. De tuin kan heel gemakkelijk meegroeien met jullie levensstijl en omstandigheden. Keuzes van de juiste vormen, materialen en beplanting in jouw/jullie tuin als buiten-leefruimte worden gemaakt voor jarenlang tuinplezier!

Auteur: Mariëtte Verlaan
Publicatie voor Nostalux, partner van Tuincoach Blog


Wil jij partner van Tuincoach Blog worden? Lees meer of
meld je aan en ontvang direct de voordelen en voorwaarden.
Een publicatie laat jouw bedrijf groeien. Welkom!

 

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Licht in de tuin, Tuinvormgeving, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.