VIP tuinweetjes #3 Bloembol en vaste plant geheimen

De kleuren die ik op dit moment in de herfst in mijn tuin zie, inspireren mij om uit het grote aanbod van bloembollen eenzelfde combinatie te maken die in de lente zichtbaar wordt.
Het is oktober en in mijn tuin zijn de bloemen helder geel, sprankelend wit, lila-blauw, zacht rood en geel-oranje. Vooral de gele bloemen lijken licht te geven en spelen voor zon als het een wat bewolkte dag is.
Ik hou van het spontane van geel en oranje naast een variatie in bladvormen. De zonnige kleuren voegen levendigheid toe en stralen altijd.

Vaste planten, kleuren, vogels en inspiratie voor bloembollen

In mijn tuin bloeien nu nog een witte Japanse anemoon, een geurende roze roos, lichtgele Helianthus, een diep-oranje Dahlia (een zomer-bolgewas), blauwe tuingeranium, blauwe Campanula, een lila herfstaster, diverse siergrassen en adderwortel met roze en rode pluimen. Uitgebloeid zijn de gele Phlomis met mooi grijsgroen blad en bruine ronde zaaddozen en een lila Hosta waarvan het blad al geel-bruin wordt.

De knalrode rozenbottels zijn aantrekkelijk voor de vogels die de tuin bezoeken. Vooral de koolmezen en pimpelmezen snoepen ervan en gaan op zoek naar allerlei kleine insecten. Er zijn heel veel spinnenwebben en allerlei grote en kleine spinnen. Van de heerlijk zoete roodpaarse druiven wordt gesmuld door merels. Er hangen er nog genoeg. Gelukkig zie ik sinds kort weer een merel-echtpaar en mijn roodborstje is terug in de tuin. Ik hoorde vanmorgen fluiten en, terwijl ik dit typ, zit ze haar veren te poetsen (luister en kijk hier naar de zang van het roodborstje). Nog even goed opletten en dan zie ik vast ook het kwieke winterkoninkje weer.

Voorjaarskleur in de tuin

De keuzes voor het voorjaar zijn telkens spannend en voor mij weer lekker even studeren op al het moois dat nu aangeboden wordt. Vergelijken en combineren van kleuren en vormen, van bloemen en blad, en van groeiwijze en bloeitijden zodat de keuze een frisse opeenvolgende bloeiperiode gaat geven in mijn tuin. De vaste planten die er al staan helpen uiteraard ook mee om het een prachtig bloemrijk spektakel te laten worden. Ik let er op dat de bloembollen en vaste planten elkaar ondersteunen en dat het groen een harmonie is op het tijdstip van de bloei van de bloembollen.

Om dezelfde kleuren in het voorjaar te bereiken, kies ik tulpen, narcissen, hyacinten en blauwe druifjes. Tulpen in wit, zalm-roze, geel-oranje, warm rood en purper. Narcissen in geel en wit. Hyacinten in wit en lila-blauw. Crocussen in wit, blauw, geel en purper. Alliums in wit, lila en paars-blauw. In mijn tuin staat al winterakoniet met de allervroegst-bloeiende gele bloemen en de kleine botanische vroegbloeiende tulpjes. Belangrijke soorten voor ontwakende insecten die al vliegen en voeding zoeken. Met deze keuze bestrijkt het bloembol-seizoen in de lente een periode van eind januari tot half mei. Best wel lang en bijzonder. Nu nadenken loont dus echt!

Welke soorten heb ik gekozen?

  • tulp: triumph en darwin, die geschikt zijn voor de tuin, en sommige dubbelbloemige pioentulpen (ik laat me verrassen)
  • narcis: trompet en poeticus
  • hyacint: festival, los en geurend
  • allium: purple sensation mix en sphaerencephalon, die bloeien in mei
  • crocus: grootbloemig en botanisch, die geschikt zijn voor verwildering

Bloembollen geschikt voor verwildering in de tuin hebben mijn voorkeur. Ze gaan de grond in en hoeven er niet na de bloei weer uit. Bovendien vermeerderen ze zich vanzelf. Laat altijd al het loof vanzelf afsterven aan de plant. Zo kan de bol voldoende voeding en licht opslaan voor het volgende seizoen.

Bij tulpen is het verstandig om de bloemen te plukken en in een vaas te zetten of de uitgebloeide bloemen eruit te knijpen. Het blad laat je zitten en je geeft de planten na de bloei extra voeding. Verder heb je er geen omkijken naar. Soms haal ik de tulpen als ze helemaal verdroogd zijn toch uit de grond en leg ze op een droge koele plek. In het najaar plant ik ze dan weer. Het is leuk om te experimenteren en te zien wat er wel of niet werkt. Het blijft een boeiend vak en ook de natuur heeft altijd verrassingen. Speel ermee!

Hulp en inspiratie nodig

Kun je wel wat hulp en inspiratie gebruiken? Wil je nieuwe beplantingsideeën ontvangen voor een update van jouw tuinborders of een tuinrenovatie?
Bestel jouw tuin- en borderontwerp of bloembollenplan online op www.tuinverrassing.eu!


Wat zijn jouw bloembol-favorieten? Plant je ze in jouw tuin of in een pot?
Schrijf jouw reactie in het commentaarveld hieronder.

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.