Tover jouw saaie tegeltuin eenvoudig om tot mooie moestuin

Ben je het nu echt zat om naar zo’n saaie tegelvlakte te kijken? Merk je dat je er depressief van wordt om altijd hetzelfde te zien, geen planten, geen kleur, veel water en groene aanslag? Ben je het zat om steeds die stenen te schrobben of met de hoge drukspuit te lijf te gaan? Dan heb ik een beter idee waar je veel meer plezier aan beleeft. Lees hoe je het met onderstaand stappenplan heel eenvoudig anders maakt. Zin in?

Je kent waarschijnlijk de Kant en klare plantenborders op Tuinverrassing.nl waarbij je alle planten en het borderontwerp bestelt en thuis geleverd krijgt. Dit concept heeft nu een aanvulling gekregen met de Mooie moestuin zaadpakketten, een samenwerking tussen tuinzadenspecialist en leverancier Jan Hellings en mij als ontwerper en samensteller van de eetbare zaadpakketten, bijbehorende tuinadviezen en basis tuinplannen.

Er zijn 4 Mooie moestuin zaadpakketten die elk bestaan uit 4 bloemen, 4 kruiden en 4 groenten die een heel seizoen kleur, geur en smaak toevoegen aan jouw tuin. Elk pakket is geschikt voor een achtertuin van 60 m² op een zonnige positie, compleet geleverd met een recht of rond tuinontwerp en een uitgewerkt tuinadvies. Je zaait naar behoefte en kunt zaden bewaren voor verlenging van het oogstseizoen of een volgend groeiseizoen.

Is dit jouw eerste kennismaking met tuinieren of heb je een nieuwe tuin? Ben je bereid om regelmatig wat zorg en aandacht te besteden aan jouw tuin? Zoek dan niet verder, experimenteer en geniet van jouw Mooie Moestuin. Die groene vingers ontwikkel je wel.

Stappenplan om jouw tegeltuin om te toveren in jouw Mooie moestuin

 1. Bestudeer de Mooie moestuin zaadpakketten en kies het pakket dat in smaak, kleur en geur bij jou past.
 2. Kies het basis tuinontwerp (recht of rond) dat je wilt uitvoeren.
 3. De tegels in jouw tuin kunnen grotendeels blijven liggen. Hoe handig en goedkoop? Zorg wel voor voldoende afwateringsmogelijkheden binnen de borders. Of beter Tip 1: je zet een deel van de tegels rechtop en maakt daarmee de verhoogde plantenborders. Heb je eenvoudige stoeptegels? Nog leuker Tip 2: je haalt alle tegels weg en breekt de stoeptegels doormidden en maakt er een grappige ruwe of gladde stapelmuur mee waar je ook nog op kunt zitten.
 4. Maak de verhoogde plantenborders (volgens tekening) van stoeptegels, steigerhout, planken, afgedankte 40×60 tegels of een ander sterk en duurzaam materiaal, zoals L-blokken. Jouw budget is leidend voor jouw keuze. Je hoeft echt niet op te zien tegen hergebruik. Uiteindelijk maakt de beplanting jouw tuin interessant en sfeervol.
 5. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om wel de tegels te verwijderen en waar de borders moeten komen het oorspronkelijke gele zand uit te graven. Dit zand is overigens prima te mengen met tuinaarde en dan te gebruiken bij het zaaien, kweken en planten van bloemen en kruiden zoals lavendel en rozemarijn. Zij houden immers van goed waterdoorlatende en minder voedselrijke grond.
 6. Breng in elke border een laag van 30-40 cm bemeste tuinaarde aan. Groente houdt van rijke grond. Kruiden en bloemen zijn minder kieskeurig en hebben liever wat armere grond. Meng voor hen de bemeste tuinaarde met de uitgegraven grond.
 7. Zaai jouw bloemen, kruiden en groente volgens de aanwijzingen op de zaadzakjes en lees het tuinadvies. Dek de grotere zaden af met een dunne laag compost of een beetje zand. Piepkleine zaden niet afdekken.
 8. In maart/april kun je binnen op een lichte plek in potjes voorzaaien. Dat is voor sommige groente die je vroeg wilt oogsten aan te bevelen. Zet de plantjes voorzichtig in de grond nadat de kans op nachtvorst is verdwenen, meestal eind mei.
 9. Controleer jouw Mooie moestuin borders liefst elke dag en verwijder onkruid en gras met de hand. Dun jouw groente en kruiden uit als je ziet dat ze meer groeiruimte nodig hebben.
 10. Oogst naar hartenlust en geniet van gezonde kruiden, knapperige groenten en eetbare plukbloemen. De groentezaden kun je een paar weken na elkaar zaaien zodat je steeds nieuwe oogst hebt en niet ineens met een super voorraad zit. Sommige groenten zijn goed te bewaren. Ook hierover lees je in het tuinadvies.

Wij wensen je een heerlijk, bloemrijk en eetbaar tuinseizoen.

© Mariëtte Verlaan – Tuinverrassing.nl – in samenwerking met Helza hobbyzaden


Meer zin in een persoonlijk (online) tuinontwerp? Lees: Jouw tegeltuin op de schop.


Advertenties hieronder worden automatisch weergegeven en zonder belang voor Tuincoach Blog door WordPress geplaatst. De links in de rechterkolom zijn bewust geplaatst voor partners van Tuincoach Blog en worden van harte aanbevolen.

Wil jij partner van Tuincoach Blog worden? Lees meer of
meld je aan en ontvang direct de voordelen en voorwaarden.
Een publicatie laat jouw bedrijf groeien. Welkom!


Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Kruidentuin, Planten en bloemen, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Tover jouw saaie tegeltuin eenvoudig om tot mooie moestuin

 1. Pingback: Lente-energieTuinHarmonie.nl | TuinHarmonie.nl

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.