Creatief met kunstgras

Kunstgras blijft bij mij toch wel een puntje van zorg, hoewel ik het toejuich op plaatsen waar voorheen tegels lagen of een plein van bestrating aanwezig was. Positief is dat kunstgras vrijwel dezelfde stabiele ondergrond nodig heeft als bestrating en dus op die plaatsen heel goed en gemakkelijk is toe te passen. De groene uitstraling geeft de tuin direct een ander gevoel, een veel prettigere sfeer en ziet er veel leefbaarder en zachter uit. Als je verder nog een levende beplanting toevoegt, wordt het prima.

Gebruik je creativiteit

kunstgras, creativiteit, schaduwEen ander voordeel van kunstgras is dat je er eens een kunstzinnig of creatief project van kunt maken. Doe eens gek! Of je kunt het toepassen op plaatsen in de schaduw waar ‘echt’ gras niet lekker wil groeien.
Bij creativiteit denk ik dan aan slingerende paden, cirkels of speelplekken voor kinderen waarbij je gebruik maakt van verschillende vormen en zelfs kleuren. Heb je kinderen vraag hen dan eens hoe ze hun tuin  zouden willen zien. Laat hen een tekening maken en vertaal het naar een ontwerp dat in jullie gezin past.  Een tuin kan immers plek bieden aan zoveel wensen. Door de juiste combinaties en posities te kiezen, is er voor elk van jullie wel een aantrekkelijke plek te maken. Ja, zelfs in een gemiddelde achtertuin. Vraag hulp als dat nodig is.

Bodem, wanden en dak

Denk altijd in termen van bodem, wanden en dak, zoals je dat in jouw huis bij de inrichting ook zou doen. In mijn boek beschrijf ik uitgebreid wat ik met bodem, wanden en dak bedoel en hoe je dat praktisch aanpakt. Verdiep je er in, lees mijn boek, laat je inspireren en je zult zien dat jij een tuin krijgt die allereerst bij jou/jullie past en waar bovendien het gras groener is dan bij de buren, haha. Want ja, met kunstgras zal jouw tuin altijd op dezelfde manier groen zijn.

Welke kleur?

De groene kleur van kunstgras moet je toch ook wel even testen. Vraag een monster aan bij de leverancier en leg dit  in jouw tuin en vooral ook bij de planten die er al staan of houd het bij de planten die je wilt kiezen. Wat is het effect? Ziet het er natuurlijk uit? Hoe is de lichtval? Kleurt het donkerder of lichter bij zon of regen? Wat vind jij mooi? Wil je groen en ook gekke kleuren gebruiken? Alles kan!

Groen is gezond

Bestrating is hard, kunstgras is zacht. Kunstgras dempt het geluid, terwijl bestrating het geluid laat weerkaatsen. Bovendien werken de kleur groen en een groene omgeving rustgevend op jouw/jullie gezondheid.

Natuurlijk kun je in jouw tuin nog echte groene elementen toevoegen. Een mooie tuinborder vol bloeiende, vaste planten en heesters. Dit raad ik je sterk aan omdat je zo ook leven in jouw tuin haalt. Vogels, vlinders en zoemende bijen komen af op de geuren en kleuren van de bloemen en smullen van de zaden en bessen. Je draagt bij aan diversiteit, vermindert wateroverlast bij een plensbui en heb de mogelijkheid om volop te genieten van de natuur in alle seizoenen. Doen, hoor! en niet denken dat dat weer extra werk geeft. Dat hoeft helemaal niet. In een goed beplante tuinborder waar de bodem helemaal bedekt is met planten heb je nauwelijks extra werk. Alles groeit vanzelf en vormt een gesloten plantendek. Ideaal.

Je kunt ook kiezen voor planten in grote potten. Dat is wel wat meer werk dan een border omdat je veel alerter moet zijn met watergeven in de zomer en bovendien in de winter de planten in pot gevoeliger zijn voor vorst. Wat je ook kiest, kies in elk geval voor meer begroeiing. In een tuin is zoveel te beleven en zijn er zoveel onverwachte verrassingen. Zonder groen en bloemen mis je de kleurenpracht en het leven in jouw tuin!

Chelsea Flower Show 2018

Zojuist is de winnende tuin op de Chelsea Flower show bekend gemaakt en tot mijn grote vreugde is dit een tuin waar je met hart en ziel in kunt genieten. Er is van alles te zien en te beleven door de grote rijkdom aan weelderig groen, de slingerende paden, de natuurlijke afscheidingen, de waterloop en het gezellige beschutte zitje.

Wil je direct genieten en de juiste keuzes maken? Met een borderontwerp krijg je de juiste planten die passen bij jou en jouw tuin. In de totale investering in jouw tuin is dit wat de tuin zijn belangrijkste uitstraling geeft, daar wil je niet op bezuinigen.

Auteur: Mariëtte Verlaan
Publicatie voor Kunstgras-grastapijt, partner van Tuincoach Blog


Wil jij partner van Tuincoach Blog worden? Lees meer of
meld je aan en ontvang direct de voordelen en voorwaarden.
Een publicatie laat jouw bedrijf groeien. Welkom!


Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Buiten spelen, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuinvormgeving, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.