Doe het zelf: hoe bouw je een buitenkraan?

In hete zomers is een buitenkraan op een handige positie in jouw voor- en achtertuin een uitkomst. Water geven met een tuinslang wordt dan zoveel eenvoudiger. Bovendien heb je er ook plezier van als je de ramen van je auto of huis wilt wassen.

Elke 3 dagen heb je in deze enorm droge periode voldoende water nodig om de planten in jouw tuin en in potten water te geven. Doe dit altijd royaal. Vuistregel in de tuin is 10 tellen lang de sproeier erop. Bij potten geef ik vaak een paar keer na elkaar water zodat het water eerst even in de aarde kan zakken. De pot hoeft immers niet over te lopen, spaarzaam met water is in droge tijden belangrijk.

Bepaal de positie van de buitenkraan

Kies een plaats waar je gemakkelijk met een leiding van binnen naar buiten kunt gaan, in het gootsteenkastje, in de kruipruimte, in de put achter de voordeur of in de bijkeuken. De hoogte van de buitenkraan aan de buitenzijde moet minimaal 50 cm zijn en hoger dan het punt waar je hem op de bestaande binnenleiding aansluit.

Maak altijd een aftapkraantje aan de binnenzijde want de leiding en buitenkraan moeten afgetapt worden in de winter om bevriezen te voorkomen.

Waterleiding wordt altijd aangelegd met koperbuis, waarbij je bochten en knelkoppelingen kunt gebruiken.
Maak een schetsje hoe je jouw buitenkraan wilt gaan maken, met maten en aantallen, dat rekent en klust gemakkelijk. Bereken hoeveel leiding en materialen je nodig hebt. Leg alle benodigdheden en gereedschappen klaar binnen handbereik. Succes!

Sluit eerst de waterleiding af

Als je alle materialen en gereedschappen klaar hebt liggen, sluit je de waterleiding af in de put waar de hoofdkraan binnenkomt.

Houd een emmer of grote bak gereed waarin je de leiding, die je wilt gaan doorzagen, laat leeglopen. Als er een (keuken)kraan zit in die leiding kun je die eerst even openzetten. Daarna zaag je de leiding door met een ijzerzaag en kort hem zodanig in dat het T-stuk met knelkoppelingen ertussen past.

Plaats de aftapkraan en leidingen

Kies een handige plek voor de aftapkraan (die gebruik je immers ook) en laat de meeste leidingen aan de binnenzijde van de muur lopen. Slechts het laatste stuk voor de buitenkraan gaat met een bocht door de muur naar buiten. Om leidingen te buigen kun je een pijpenbuiger gebruiken. Met een pijpensnijder maak je de leidingen gemakkelijk op maat.

Klem de pijpensnijder op de pijp en draai hem een hele slag rond. Draai dan de klemwartel aan de onderzijde aan en draai opnieuw rond. Herhaal dit tot het snijwiel de pijp helemaal heeft doorgesneden. Zo krijg je altijd een recht snijvlak. Aan de achterkant van de pijpensnijder zit een mes voor het verwijderen van inwendige bramen. Verwijder deze bramen zorgvuldig en vóóral zonder jezelf te bezeren. Metaalsplinters zijn gemeen. Draag altijd een veiligheidsbril als je zaagt of slijpt.

Zorg dat de leidingen goed verticaal en horizontaal lopen en er geen water kan stilstaan in liggende (horizontale) leidingen.  De korte leiding van binnen naar buiten mag iets schuin lopen.

Plaats de buitenkraan

Kies een plek voor de muurplaat of gevelkom, zo dicht mogelijk bij de muurdoorvoer. Bevestig de muurplaat, of beter nog gevelkom, op de buitenmuur. De buitenkraan komt rechtstreeks op de muurplaat. Gebruik een gevelkom voor een professionele oplossing die ervoor zorgt dat regenwater niet in de gevel kan doordringen. Mooier ook aan de muur omdat je dan minder leidingen ziet lopen.

Draai 2-3 slagen teflontape met de klok mee om de kraan. Schroef de kraan voorzichtig in de muurplaat of gevelkom. Zorg dat de kraan rechtop staat, het teflontape zorgt voor de waterdichte afsluiting. Mijn vader zei altijd: “Vast is vast!” dus zeker niet te strak aandraaien. Teflontape is dun en slechts eenmaal te gebruiken. Als je de kraan weer losdraait, moet je nieuwe tape aanbrengen!

Bevestig alle binnenleidingen aan de muur

Gebruik zadels om de binnenleidingen vast te zetten.

Zet op je tuinslang en buitenkraan slangkoppelingen, dan kun je de tuinslang gemakkelijk met één beweging vastklikken.

Test je nieuwe buitenkraan en alle leidingen op lekkage

Prachtig, dat klusje is gedaan en geeft je veel plezier. Nog 1 belangrijke stap voordat je de buitenkraan in gebruik neemt. Het is het handigst om dit even met zijn tweeën te doen. Een persoon is binnen bij het leidingenwerk en de ander bij de hoofdkraan.

  1. Draai eerst de aftapkraan dicht, de buitenkraan mag open zijn, en controleer of er lekkages zijn door de hoofdkraan iets open te draaien.
  2. Controleer vervolgens de leidingen door de aftapkraan open te draaien. De buitenkraan mag open zijn.
  3. Draai de buitenkraan dicht en controleer weer alle leidingen. Soms is het nodig om een knelkoppeling even iets vaster te draaien. Denk erom: vast is vast!
  4. Klaar! Goed gedaan!

Auteur: Mariëtte Verlaan
Publicatie voor Mastertools.nl, partner van Tuincoach Blog


Wil jij partner van Tuincoach Blog worden? Lees meer of
meld je aan en ontvang direct de voordelen en voorwaarden.
Een publicatie laat jouw bedrijf groeien. Welkom!


Bron:  https://www.gamma.nl/klusadvies/tuin/stappenplan/buitenkraan-aanleggen
Bron: https://www.gamma.nl/klusadvies/keuken-en-sanitair/stappenplan/waterleiding-aanleggen-met-knelkoppelingen

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Water in de tuin, Wonen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.