Zoek de schaduw op onder een nieuwe tuinparasol

Schaduw is in deze hete en stralende zomer onmisbaar. Met een parasol kun je daar direct iets aan doen. Met een mooie boom en beplanting heb je wat meer tijd en geduld nodig. Ik geef je graag advies als het over het kiezen van een goede parasol of mooie waardevolle boom gaat. Beiden zijn onmisbaar in een sfeervolle tuin.

Eerst de parasol

Mijn aanbeveling is het om een model te kiezen dat zweeft. Met zweefparasols heb je geen last van een middenpaal en ben je veel flexibeler in waar je hem neerzet. De loopruimte blijft vrij. Heerlijk!

Verder is de kleur van het doek belangrijk. Ik kom er achter dat je met een wit doek de prettigste lichtinval krijgt. De zon wordt getemperd zonder een donker gevoel te geven. De meeste parasol-, schaduw- en tentdoeken zijn  gemaakt van UV-bestendig materiaal en laten weinig schadelijke straling door. Controleer dit goed zodat je voldoende UV-bescherming hebt voor je huid en een doek kiest dat door materiaal, en eventueel coating, bovendien duurzamer en sterker is.

Een windvang ontbreekt al niet meer in de meeste parasols. Dit is belangrijk omdat een windvlaag anders de parasol zou omblazen. Kies altijd voor een zware voet of veranker de zweefparasol met een grondplaat en bouten in de grond (zie foto).

… en dan ook zeker een boom!

In elke tuin heb je minstens één boom nodig voor die heerlijke natuurlijke schaduw. Een boom zorgt via het blad elke dag voor zuurstof en voor een lichte verdamping die enorm veel verkoeling geeft. Bovendien wordt fijnstof uit de lucht opgevangen. Een boom is een gezonde aanwinst. Welke boom? Die keuze is erg belangrijk.

Hoe kleiner de tuin, hoe zorgvuldiger de keuze moet zijn. Een boom groeit en blijft groeien. Na een jaar of 10 is de boom op zijn mooist en wil je er nog steeds jaren van kunnen genieten. Vaak zie ik onjuiste keuzes. Zo jammer van de investering en de tijd die een boom nodig heeft om alles te bieden wat hij te bieden heeft. Denk daarbij aan bladvorm en bladkleur, herfstkleur, bloesems, zaden en vruchten, de stam, de kroon en de groeiwijze. Genoeg om over na te denken. Bekijk in deze galerij de foto’s van bomen, heesters en vaste planten. Laat me gerust weten welke boom je zou willen kiezen. Ik adviseer je graag. In een grote tuin heb je meer keuze en kun je er zelfs meerdere laten groeien.

De juiste boom op de juiste plek

  1. Houd rekening met de zon wanneer je een boom plant. Je wilt wel schaduw maar in het voorjaar juist ook zon! Met een positie in het Noorden of Oosten voorkom je teveel schaduw in jouw tuin.
  2. Houd rekening met de grondsoort, groeiwijze en kroonvorm. Sommige bomen hebben een luchtig bladerdek en anderen zijn heel dicht. Bedenk dat het onder een dichte kroon donker is en er niks anders wil groeien.
  3. Bladverliezend of groenblijvend? Geef een boom in elk geval voldoende groeiruimte. Een bladverliezende boom plant je het beste in een ruime border. Dan heb je er weinig last van als het blad valt. Een groenblijvende boom kan dichter bij je terras staan. Zorg altijd voor minimaal 1 meter open grond rondom de stam zodat de boom voldoende regenwater krijgt en voeding kan opnemen uit de bodem. Je mag er wel bodembedekkers of vaste planten laten groeien om de bodem te beschermen.
  4. Plant een boom altijd 2 meter uit de erfgrens en liefst zo ver dat de (volgroeide) kroon geen overlast kan geven. Dat is wettelijk zo bepaald en voorkomt dat je buren gaan klagen of jouw boom ongewenste snoei ondergaat. De buren mogen immers overhangende takken verwijderen.
  5. Vaak hangt het kiezen van de boom samen met het ontwerpen of renoveren van de hele tuin. Bomen plant je immers als eerste. Lees in de publicatie Jouw tegeltuin op de schop wat je kunt doen om jouw tuin sfeervoller, kleurrijker, levendiger, duurzamer en aantrekkelijker te maken voor jezelf, vogels, vlinders én die heerlijke natuurlijke tuinbeleving te ervaren.

Auteur: Mariëtte Verlaan
Publicatie voor vdGarde.nl, partner van Tuincoach Blog


Wil jij partner van Tuincoach Blog worden? Lees meer of
meld je aan en ontvang direct de voordelen en voorwaarden.
Een publicatie laat jouw bedrijf groeien. Welkom!


Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Bomen, Feng Shui tuintips, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.