Waar geniet je van in zo’n prachtige zomer?

Deze zomer is wel zo mooi dat je niet eens op vakantie hoeft naar een warm land om te genieten van zon en heerlijke temperaturen. De weken van mooi warm en droog weer rijgen zich aaneen op een voor Nederland en België uitzonderlijke manier.
Uiteraard heeft het warme weer en de enorme droogte naast het genieten ook andere consequenties die we moeten zien op te lossen.

Wat kun je doen in jouw tuin?

Water geven

 • Water geven zodat jouw waardevolle planten in leven blijven en bloeien. De meeste planten kunnen wel wat droogte verdragen. Afhankelijk van de bodem geef je vaker water. Op zandgrond zul je elke dag moeten gieten of sproeien, op gewone tuingrond om de 2 dagen en op kleigrond volstaat om de 3 tot 5 dagen. Hoe langer jouw planten in de tuin staan, hoe beter ze geworteld zullen zijn. Hoe minder je ze in voorgaande jaren verwend hebt met water, hoe beter ze in staat zijn om dieper water te vinden.
 • Planten beschermen tegen de zon met een parasol of tijdelijk rieten scherm. Door de felle zon en de wind drogen planten snel uit. Met wat schaduw gaat dat langzamer. Controleer de planten regelmatig en geef ze naar behoefte water. Beter eenmaal veel dan telkens kleine beetjes. Geef met een handsproeier per plant ongeveer 10 tellen water.
 • Planten in potten hebben waarschijnlijk elke dag water nodig. Giet ze tweemaal. De eerste keer om de aarde nat te maken zodat deze het water beter opneemt en de tweede keer om meer water in de aarde te laten binnendringen zodat het de wortels van de planten bereikt.

Genieten van het buiten zijn

 • Lekker luieren in de schaduw
  Zoek de schaduw op van een boom of creëer schaduw op jouw terras of elders in de tuin met parasols. Plaats een heerlijke stoel of ligbed en geniet. Kijk gewoon eens rond in jouw tuin, droom weg en maak nieuwe plannen. Mijmer over jezelf, jouw dromen, jouw relaties, jouw passies en creativiteit. Laat je gedachten dwalen over de mogelijkheden die je hebt om jouw leven gezellig, gelukkig en de moeite waard te maken. Dat kan van alles zijn. Inspiratie zul je als vanzelf ervaren in de geuren en kleuren van planten, bloemen, vlinders en insecten om je heen.
 • Mindfulness
  Ben jij in staat om van kleine dingen te genieten? Zie jij de zachte haartjes van een vlinder of op een blad? Ervaar jij de kracht van stilte? Ruik jij de subtiele geuren van bloemen of kruiden? Maak eens een close-up foto van een bloem, vlinder of blad. Het zal je verrassen wat je dan beleeft.
 • Foto’s maken
  Het licht is fel, vrolijk en de lucht is de hele dag strakblauw. Ook die prachtige hemelsblauwe lucht is behoorlijk uitzonderlijk. Door de hoofdzakelijk Noordenwind is de lucht schoon en dat merk je. Je kunt vrij ademen, de geuren van bloemen zijn puur en alles ruikt fris.
  Om  mooie foto’s te maken heb je getemperd licht nodig. De beste tijdstippen zijn ’s ochtends en ’s avonds. Fotografeer nooit met sterke contracten tussen zon en schaduw of in het felste licht overdag. Veel details vallen dan weg en de foto’s zullen niet sprekend zijn of zelfs overbelicht. Ik gebruik steeds vaker gewoon mijn telefoon en dat levert spectaculair goede resultaten. Experimenteer!
 • Lekker lezen
  Een goed boek, niet te moeilijk en zwaar, gewoon om bij weg te dromen en je te laten inspireren. Jezelf vergeten en je gedachten verzetten. Een aanrader is Fairfield Park van Santa Montefiore als je van een spannende roman houdt. Het speelt zich af op een landgoed in Engeland en de manier waarop de tuinen, karakters en omgeving beschreven worden, nemen je helemaal mee in het landschap, de natuur en de personages. Prachtig!
 • Meditatieplek in jouw tuin
  Elke dag mediteren is gezond. Je maakt je hoofd leeg en dat geeft nieuwe energie. Ga er 5 of 10 minuten ontspannen voor zitten (of liggen) en volg het ritme van je ademhaling. Doe je ogen dicht. Laat met elke adembeweging meer ontspanning in je lijf toe. Adem langzaam en rustig naar je buik toe, in en uit in jouw ritme. Door in jezelf mee te tellen, kunnen zich geen gedachten vormen en maak je je hoofd leeg. Laat alle gedachten die toch opkomen direct los. Je zult na deze meditatie-oefening verkwikt weer verder kunnen. Inspireer jezelf!
 • Kleur en geur met bloemen, kruiden en andere planten
  Zorg dat je gemakkelijke bloeiende planten kiest die in enkele jaren de bodem helemaal bedekken en passen bij de bodemomstandigheden in jouw tuin. Met een goede mix van heesters en vaste planten kun je in elke tuin heerlijke plekken creëren en zelfs van natuurlijke schaduw of beschutting genieten. Zo mogelijk kies je ook een kleine boom met een luchtige kroon, zoals een Malus (appelboom) of Acer (esdoorn).
  Leiperen zijn erg geschikt om een lichte schaduw op je terras of huis te laten vallen. Bovendien bloeien ze in de lente prachtig met witte bloesem en zijn de bladeren fris groen. In de zomer zul je waarschijnlijk toch nog een parasol nodig hebben. Kies een boom ook uit om zijn herfstkleur, dan geniet je er nog langer van.
 • Buiten eten
  Nog zo’n genoegen van de zomer. Organiseer een BBQ of bereid een zomerse lunch. Je maakt van tomaat, mozzarella, basilicum, olijfolie, balsamico azijn, peper en zout in een handomdraai een heerlijke Insalata Caprese. Smullen!

Auteur: Mariëtte Verlaan
Publicatie voor Parasol-shop.nl, partner van Tuincoach Blog


Wil jij partner van Tuincoach Blog worden? Lees meer of
meld je aan en ontvang direct de voordelen en voorwaarden.
Een publicatie laat jouw bedrijf groeien. Welkom!


Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Natuur als inspiratiebron, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuincadeaus, Water in de tuin en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.