Schoon stoken, kan dat?

vuur-schoon-stoken-lex-tuincoach-blogHout stoken blijft populair. Een vuur maken, roept de padvinder in ons wakker. Een knapperend vuur of een zoemende houtkachel zorgt voor knusheid en warmte. Dat stoken is in sommige gevallen een enorme belasting voor de kwaliteit van de lucht in onze leefomgeving.
Rook bevat fijnstof en andere stoffen die bij inademing schadelijk zijn voor onze gezondheid. Vooral kleine kinderen en mensen met ademhalingsklachten zijn er gevoelig voor. Vandaar dat het verstandig is om rekening te houden met factoren die de overlast tot een minimum kunnen beperken.

Hoe kun je gezellig stoken zonder schuldgevoel?

 1. Gebruik uitsluitend schoon hout d.w.z. zonder verfresten, behandelingen of verlijming en bewerkingen met chemicaliën. Afvalhout van een meubelmakerij of uit een productiebos is prima.
 2. Gebruik uitsluitend goed gedroogd hout. Droog hout dat geschikt is om te stoken heeft minimaal 2 jaar kunnen drogen. Je kunt het hout gerust in een luchtige houtopslag buiten opslaan. Leg telkens een hoeveelheid in je schuur, dat je daar minimaal een week bewaart voordat je het gebruikt.
 3. Gebruik speciaal geperste houtblokken en houtsnippers zoals Houtvezel van deLangeBV voor een snel vuur buiten. Deze blokken zijn droog, branden snel en lang. Gebruik geen papier of karton om het vuur aan te maken. Los gestrooide houtvezel is ook uitermate geschikt als mulch en bodembedekking tussen jouw planten in de tuin.
 4. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het branden van een vuur. Op windstille of mistige dagen is het stoken van een houtkachel of open haard onverstandig. De schoorsteen trekt dan slecht en de rook kan naar binnen slaan of bij de buren overlast bezorgen.
 5. Laat de schoorsteen elk jaar vegen. Bewaar de factuur als bewijs voor de verzekering.
  Als je regelmatig buiten wilt stoken kun je er ook voor kiezen om een kachel te maken met een lange schoorsteen. Let op de windrichting als je buiten stookt zodat je vrienden blijft met je buren.
 6. Zorg voor een snel startend vuur. Gebruik voldoende klein hout om een goede vlam te krijgen en leg daar telkens iets grotere blokken op. Witte rook is minder schadelijk dan zwarte. Een goed vuur stinkt niet, geeft gelijkmatige vlammen en produceert vrijwel geen rook. Voor wat extra geur kun je wat droge takjes rozemarijn in het vuur gooien.
 7. Stook buiten op een veilige plek. Gebruik een vuurkorf of vuurschaal, creëer een vuurplaats die duidelijk gemarkeerd is. Alle onderdelen worden erg heet. Hou kleine kinderen en huisdieren uit de buurt om brandwonden te voorkomen. Zij zijn niet gewend aan een open vuur. Waarschuw tijdig, neem geen risico en zet een emmer schoon water klaar. Zo kun je snel en direct een brandwond koelen.
 8. Laat een vuur nooit onbeheerd branden. De smeulende resten kunnen nog lang blijven gloeien. Alles wat smeult, kan ontbranden. Waar rook is, is vuur. Dek de resten af met een metalen emmer of deksel waardoor je de zuurstoftoevoer beperkt. Zonder zuurstof kunnen de restanten geen vlam vatten en kunnen de vonken niet wegspringen.
 9. Geniet van schuldgevoelvrij stoken bewust van elkaar, gezondheid en leefmilieu.
  Have fun!

Auteur: Mariëtte Verlaan
Publicatie voor De Lange BV, partner van Tuincoach Blog


Heb jij of ken jij een bedrijf dat als partner bij Tuincoach Blog past?
Een aanbeveling stel ik zeer op prijs.
Lees meer of
meld je aan en ontvang direct de voordelen en voorwaarden.
Een publicatie laat jouw bedrijf groeien. Welkom!


Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Buiten spelen, Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Tuinweetjes, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.