Jouw bloementuin voor gezondheid, troost en inspiratie

Buiten zijn, maakt mij ongelooflijk blij. Als de zon schijnt, loop ik naar buiten en ga zitten op één van mijn favoriete plekken in mijn weelderig begroeide en bijna altijd bloeiende tuin. Er zijn meerdere plekken in mijn kleine achtertuin en ook in mijn voortuin staat een tuinbank. Ik kan overal beschut in de zon en uit de wind zitten.
Mijn tuin wordt elk jaar mooier en ik geniet vooral van de spontane groei en bloei van mijn favoriete planten. In de zomer hang ik een zonnezeil op zodat zelfs een spatje regen mij niet stoort en ik in de schaduw kan werken. En ook als ik binnen ben, kan ik mijn tuin bewonderen.

Elk zonnestraaltje wil ik meepakken en dat is vooral in het voor- en najaar belangrijk wanneer de zon weinig kracht heeft. Heerlijk en gezond! Zonlicht zorgt voor de aanmaak van Vitamine D en helpt om je botten sterk te houden. En een vroeg gebruind kleurtje misstaat niet en is een goede basis voor een warme zonvakantie in de zomer. Ook kom je op adem door de zuurstof en de schone lucht waar vooral heesters en bomen voor zorgen. En dan al het leven, de geuren en kleuren, de insecten en vogels die je omringen. Ik wil mijn tuin voor geen goud missen.
Mijn bloementuin, de heldere lucht en de stralende zon zijn mega-belangrijk nu ik zelf medische behandelingen onderga vanwege borstkanker (lees mijn blogs Diagnose borstkanker op TuinHarmonie.nl). Er zijn vele dagen dat ik weinig tot zelfs niets kan en me beroerd voel. De tuin is mijn toevluchtsoord, mijn inspiratie en gezondheid. Daarom wil ik jou stimuleren om buiten te zijn in jouw tuin en er een plek te creëren voor jouw gezondheid en plezier.

Heb jij zo’n plek van troost, gezondheid en inspiratie in jouw tuin? Zo niet, dan wordt het de hoogste tijd om jezelf die stille, kleurrijke, natuurlijke en inspirerende plek te gunnen. Het is niet moeilijk, kost niet veel, geeft energie en is eenvoudig aan te leggen.

Wat heb je nodig?

 • Een tuin, balkon of dakterras en een plek waar je graag wilt zitten.
 • Een budget van € 100 voor één border of misschien heb je er wel € 200 voor over om twee borders aan te leggen. Op Tuinverrassing.nl kun je jouw border(s) op kleur kiezen. Nooit meer een saaie tuin! En elk jaar weer zorgeloos genieten. Je snapt niet dat je dit nog niet eerder hebt gedaan: goed voor jou, voor de sfeer in jouw tuin en voor jouw portemonnee. De planten worden elk jaar mooier. Bloemen, geur en kleur, daar word je zeker blij en gelukkig van!
 • De juiste plantencombinaties voor de plek in jouw tuin. Alle planten zijn langbloeiend, decoratief en winterhard. Houd bij jouw keuze rekening met de ligging van de border in zon, halfschaduw of schaduw, de bodemomstandigheden en de specifieke behoefte van de gekozen beplanting.
 • De borders vragen nauwelijks onderhoud want de planten groeien snel en bedekken dan de hele bodem. Een beetje zin in tuinieren (= buiten spelen = gezond bewegen) is wel handig zodat jouw planten kunnen groeien en bloeien en jij op een fijne manier in beweging bent. Water geven, onkruid verwijderen en als je wilt bloemen plukken zijn de belangrijkste activiteiten. Met wat aandacht heb je bloemen in overvloed van de vroege lente tot ver in de winter. Een kwartier per week is ruimschoots voldoende en een keer overslaan is niet erg. Wanneer je de bodem, na de aanplant en elk najaar, goed bedekt houdt met compost of bladmulch zul je weinig onkruid vinden. Geef in de zomer regelmatig ruim water, zeker als zon en wind de planten erg uitdrogen.
 • Een heerlijke plek, een goede stoel en rust in je lijf. Die ingrediënten zijn uiteraard onmisbaar om te genieten van jouw tuin en er troost en genezing te vinden. Insecten, vogels en vlinders bezoeken jouw tuin en dat geeft extra leven en tuinplezier.

Ontspanning en rust creëren in jezelf

 • Geef toe aan jouw behoefte om alleen te zijn en kom tot rust.
 • Creëer jouw veilige inspirerende plek.
 • Maak het jezelf gemakkelijk in een stoel, op een bank of gewoon op een plaid op de grond tussen jouw bloemen en planten in de tuin.
 • Neem een kop thee of koffie mee en installeer je voor een half uur totale ontspanning en rust.
 • Sluit je ogen een paar minuten en voel het zonlicht op je huid, hoor de geluiden van de vogels of insecten, ben je bewust van de ritselende bladeren in de wind, ruik de geuren van de bloemen, de bomen en de aarde.
 • Geniet van het heerlijke gevoel van niets-doen en ‘zijn’ met de geluiden en geuren in jouw tuin.
 • Open jouw ogen en kijk om je heen. Welke bloemen trekken jouw aandacht? Hoe zien ze eruit? Welke kleuren maken je vrolijk? Welke details vallen je op?
 • Laat de energie van jouw tuin binnenkomen in jouw hart en de zon je verwarmen tot in je ziel.
 • Voel je dankbaar voor de natuur en het leven dat altijd om je heen aanwezig is.
 • Jouw lijf houdt je gezond en jij houdt jouw lijf gezond. De natuur laat je ervaren hoe de seizoenen zich ontwikkelen. Door je meer bewust te zijn van de kracht en veerkracht van de natuur, ga je die kracht en veerkracht ook in jezelf ervaren.

Aanbevolen boek

“Harmonie in jouw tuin met Feng Shui – ervaar plezier, inspiratie en energie”  ~ Mariëtte Verlaan ~ TuinHarmonie.nl

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Jouw bloementuin voor gezondheid, troost en inspiratie

 1. Een mooi artikel met veel bruikbare info! Elke tuin zou meerdere kleine hoekjes en plekjes moeten hebben waar je kan ontspannen en een uitzicht hebt op al het moois wat je tuin te bieden heeft! De mijne heeft zo’n plek onder andere bij de vijver, ik vind water een heel ontspannend effect hebben.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.