Winterklaar bestaat niet! Laat alles staan!

Mijn dringende oproep aan elke tuinbezitter en tuinliefhebber! Laat je niet verleiden door het gevoel, de commercie, de tuinman of hovenier of de trend bij de buren dat alles keurig netjes moet zijn in jouw tuin.  Snoei en ruim alleen op wat dringend nodig is en laat alle uitgebloeide bloemen en planten staan! Echt, ik meen het uit de grond van mijn hart: Winterklaar is een fabeltje!

De herfst heeft zoveel speciale charme. Straks ben je blij dat je alleen de paden en terrassen geveegd hebt en de uitgebloeide bloemstengels met zaaddozen hebt laten staan. Ze vormen in de winter, samen met de hagen en groenblijvende planten en heesters, de structuur die jouw tuin nog aanzien geeft. Ik laat alles staan tot het volgende voorjaar en weet je? Dan heb je ook veel minder werk en is het veel minder moeite om de niet-verteerde stengels op te ruimen. Ze breken gemakkelijk af en zijn zo weg. Ik laat ze zelfs daarna nog gewoon in de border liggen want er kunnen allerlei nuttige beestjes in huizen en de stengels beschermen de nieuwe groei tegen late nachtvorst.

In mijn tuin is er alleen in het najaar en voorjaar iets te doen. Veel werk? Nee nooit, lees maar…

Welke werkzaamheden doe ik?

 • Onkruid met de hand verwijderen. Dit is vooral in het voorjaar van belang omdat dan de grassen en zaden van allerlei onkruiden naar boven komen.
 • Mulchen met afgevallen blad doe ik in het najaar. Juist om die eventuele explosie van onkruid in het voorjaar te voorkomen. Breng een dikke laag van ongeveer 10 cm aan tussen de planten en je hebt er geen omkijken meer naar. Tegen de tijd dat het voorjaar is, zul je zien dat de bladeren grotendeels verteerd zijn. Allerlei insecten, wormen en micro-organismen zijn er de hele winter blij mee geweest. De bodem knapt er enorm van op doordat deze veel luchtiger wordt en gemakkelijker vocht vasthoudt. Helemaal vanzelf zonder enige moeite of inspanning van jou.
 • Ga eens lekker in het zonnetje zitten en bekijk de spinnen die nu hun web maken. Er zijn er zoveel en ze verrichten nuttig werk. Prachtige grote spinnen en hele kleintjes  die ware kunstwerken maken en capriolen uithalen om hun vangst in te spinnen.
 • Knip zoveel mogelijk uitgebloeide bloemen uit de vlinderstruik dan blijft deze nieuwe bloempluimen maken en bloeit ie nog uitbundig tot het echt te koud wordt. Je doet er jezelf en de vele vlinders en insecten die nog nectar zoeken een groot plezier mee. Snoeien doe je pas eind maart/begin april want de vlinderstruik houdt haar blad grotendeels gedurende de winter en dat is prachtig als alle andere heesters kaal zijn.
 • Snoei de lavendel in jouw tuin 2x per jaar tot op het punt dat je nog nieuwe groei ziet. Snoei je dieper dan loopt de lavendel niet meer uit. Om een mooie bos te houden, snoei je eind maart en half september. In het najaar gebruik je het snoeiafval om de voet van kwetsbare planten alvast wat te beschermen. Zet ook eens wat takken binnen. Ze geuren heerlijk. Of gebruik de toppen om te stekken.

Jouw overwegingen?

 • Welke tuin wil jij hebben?
 • Hoe opgeruimd of natuurlijk mag het zijn?
 • Kun jij weerstand bieden aan ‘netjes’? Mag de natuur in jouw tuin de kans krijgen om weelderig te groeien?
 • Hoe is de basis van jouw tuin? Is alles bestraat voor paden en terrassen? Gebruik jij potten met planten?
 • Is er een verandering mogelijk die je meer borders geeft? Meer plantruimte voor bloeiende vaste planten en heesters die elk jaar mooier en voller worden?
 • Heb jij zin om een beetje te tuinieren, om buiten in beweging te komen en de planten en het leven in jouw tuin te leren kennen? Op dit Tuincoach blog en in mijn boek lees je alles over de ontspanning, de energie en het plezier dat een plantentuin je geeft.
 • Denk aan de vogels, de vlinders en allerlei insecten die jouw tuin een paradijs gaan vinden. Ze kunnen zich lekker verstoppen tussen de planten en de bladeren en smullen van de zaden. Je zult de vogels horen zingen en kunt vanuit je raam hun actieve leven volgen.
 • In een vogelvriendelijke tuin is er voor mens en dier van alles te vinden en te beleven. Zet een vogelvoederhuis en een waterschaal neer zodat de vogels dichter bij je huis komen. Begin pas met voederen en vetbollen als de eerste vorst komt en stop ermee als je weer insecten of larven in jouw tuin ziet. Insecten zijn gezonder voor vogels dan vetbollen. Ze bevatten veel eiwitten die vooral voor jonge vogels belangrijk zijn. Bovendien zijn niet alle vogels zaadeters.
stoeptegels, bloemenborder, planten, tuin, border, tuinverrassing © Mariëtte Verlaan

Klik voor meer info en stappenplan

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuinvormgeving, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Winterklaar bestaat niet! Laat alles staan!

 1. Pingback: Top 10 best gelezen publicaties van 2018 op Tuincoach Blog | Tuincoach Blog

 2. Pingback: Bladmulch, hoe maak je bladgoud voor de bodem in jouw tuin? | Tuincoach Blog

 3. Marilene Vermeulen zegt:

  Mooi verteld en helemaal mee eens!

 4. Marjo Vliegen zegt:

  Dank je wel. Goede tips. Doe ik.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.