Bouwkundige elementen voor klimplanten

oude muur met latwerkMet klimplanten kun je veel geur, geur en sfeer toevoegen aan je tuin als je tenminste niet kiest voor klimop. Er zijn zoveel prachtige klimplanten. Denk bijvoorbeeld aan geurende kamperfoelie, vroegbloeiende akebia en clematis of een doornloze braam. Vaak kun je ook klimplanten combineren, zoals een roos en clematis. Zorg er wel voor dat ze ook elk hun eigen groeiruimte hebben en elkaar niet verstikken.

Kies je klimplanten zorgvuldig en geef ze de steun die ze nodig hebben. Een prieel, rozenboog, klimzuil, berceau, pergola of eenvoudig latwerk tegen een muur zijn uitstekend en bieden een extra structuur aan de vormgeving in jouw tuin. Je kunt ook een schutting van wilgentenen gebruiken of een vlechtwerk van bamboestengels maken.

Pas op met klimop!
Ik ben een klimop-hater geworden toen ik een oude klimop ging verwijderen. Klimop groeit snel en moet daardoor intensief in toom gehouden worden. Doe je dat niet dan kun je later met de hakbijl aan de gang en dan nog lukt het niet om hem weg te krijgen. Het voordeel kort na de aanplant weegt niet op tegen het nadeel op langere termijn. Bezint eer gij begint.
Wil je toch een groenblijvende klimplant? Kies dan Lonicera “Henryi”of Clematis “Avalanche”. De Toscaanse Jasmijn is niet geheel winterhard maar een aanrader op een zonnige beschutte plek. De geur brengt je direct in een mediterrane sfeer, doordringend en zoet!

Hoe klimmen klimplanten?
Ivo Pauwels vertelt graag over klimplanten en hun verschillende klimsystemen (helaas is de video niet meer beschikbaar). Hij laat je zien op welke wijze de klimplanten zich hechten. Verder spreekt hij met enthousiasme over de Clematis viticella, de Italiaanse Clematis. Tot deze viticella groep behoren de sterkste en rijkstbloeiende middelgrootbloemige klokvormige Clematissoorten. Het zijn gemakkelijke groeiers, op plaatsen waar voldoende vocht is. Ze bloeien het rijkst aan hun zomerscheuten en kunnen dus ieder voorjaar (maart-april) teruggesnoeid worden.

Clematis_viticella_(dessin)Clematis viticella is afkomstig uit Zuidoost-Europa, van Italië tot Turkije, Noordwest-Iran en West-Syrië. Daar komt hij voor in struikvegetaties en in heggen langs de kust tot op 900 meter hoogte. Clematis viticella kan in ons klimaat sterk invriezen maar goed terug uit vanuit de voet. Het is een heel waardevolle soort met leuke hangende en knikkende donker paarse bloemen van 2,4 tot 4,5 cm groot die verschijnen in juni-juli-augustus. Ze staan meestal afzonderlijk op lange stelen. De bladeren zijn diep ingesneden en drietallig samengesteld.

Ze kunnen toegepast worden voor pergola’s bogen, in combinatie met rozen en tussen bladverliezende heesters of als bodembedekking. De bloemstengels zijn heel goed als snijbloem op water te houden. Alle viticella cultivars zijn minder gevoelig voor de verwelkingsziekte.

Mijn favoriete klimplanten

Slingerend:

 • Akebia quinata (donkerpaars)
 • Kamperfoelie Lonicera “Graham Thomas” (lichtgeel)
 • Kamperfoelie Lonicera seratonina (roserood)

Hechtend met bladstengel:

 • Clematis “Avalanche”, witbloeiend in het voorjaar en groenblijvend, groeit langzaam. Eventueel combineren met een snelgroeiende Clematis tangutica (geel)
 • Clematis “Perle d’ Azur” (licht violetblauw)
 • Clematis “Purpurea Plena Elegans” (roodpaars, gevuld).

Vier seizoenen pergola

Een aanbevolen combinatie van Caroline Blanckaert gelezen in het tijdschrift Tuinseizoen, juli 2015:

 • Clematis cirrhosa purpurescens ‘Freckles’ (winter/groenblijvend/doorlatende grond/beschut)
 • Winterjasmijn (winter/groenblijvend/sterk)
 • Akebia quinata (lente)
 • Clematis macropetala (lente)
 • Kamperfoelie (zomer)
 • Clematis tangutica (zomer/houdt zaadpluizen tot in de winter)

Tuinexpress.nl

Een tuinontwerp met een bouwkundige tekening voor jouw klimplanten is mogelijk. Vraag jouw ontwerp aan of kijk voor meer info op Tuinverrassing.eu of op Feng-Shui-tuin.nl

2 reacties op Bouwkundige elementen voor klimplanten

 1. Pingback: Klimop of toch een andere klimplant, wat kies jij? | Tuincoach Blog

 2. Pingback: Zo maak je jouw tuin zomerproof! | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.