Plantenraad

Heb je vragen over planten? Verzorging, standplaats, snoeien, e.d.
Stel je vraag hier.

8 reacties op Plantenraad

 1. Featured Question:
  I live in a warm climate and bought tulip, hyacinth and narcissus bulbs. I would like to know if 8 weeks in the refrigerator will simulate winter so I can plant them in a pot outdoors or indoors.
  Diana Goodman

  Answer:
  Tulips generally need 12 weeks of chilling at about 40-45 degrees F (4-7 °C) in order to flower well. Eight weeks should be sufficient for hyacinths and daffodils. Some types of narcissus such as paperwhites will bloom without needing chilling.

  bloembollen hgtvgardens
  More info: Bulb-Forcing Basics
  Lees ook: Nu al genieten van het komende voorjaar

 2. Tuincoach zegt:

  AKEBIA QUINATA
  Mijn favoriete klimplant is nu te zien op een YouTube video Akebia.
  Akebia quinata is een slingerplant en heeft geen hechtwortels! Foutje, jammer. Akebia heeft dus steun nodig om omhoog te kunnen klimmen. Dat kan een plantenrek of trellis zijn maar ook een oude boom. Let op: ze klimt ook in buurplanten waarin je haar misschien niet wilt hebben. Zorg dus voor voldoende ruimte. De vruchten heb ik overigens nog nooit gezien. Geniet van je tuin!

  Bekijk ook de volgende video als je jouw akebia wilt snoeien.

 3. -JC- zegt:

  Waarom verwilderen mijn verwilderingsbollen niet? Ik plant wel 50 krokussen en zie na 1 jaar bloeien niets terug, hetzelfde met sneeuwklokjes……narcissen doen het wel redelijk goed. Wat doe ik fout?

  • tuincoach zegt:

   Het zou kunnen dat de bloembollen te diep geplant zijn of te vochtig staan.
   Plant bloembollen op 1 x de hoogte van de bol in groepjes van 5 tot 8 bollen. Geef ze onderling een tussenruimte van 5 tot 10 cm. Onthoud waar de bollen in de grond staan zodat je ze niet per ongeluk omspit of er een plant bovenop zet.
   Als de bollen te vochtig staan dan rotten ze helaas weg. Graaf ze op en plant ze op drogere plaatsen.
   Verder is het beter voor de ontwikkeling van de bloembollen als je het loof laat afsterven aan de bol.
   Zou het met deze tips gaan lukken?
   Veel plezier met je tuin. Met een zonnige tuingroet, Mariëtte

   • -JC- zegt:

    Vocht denk ik, logisch wel, had ik zelf kunnen bedenken! Ik tuinier op zo’n 3 m2 stadstuin, helemaal ingesloten en weinig zon. Lastig tuintje maar hij is zomers wel prachtig!

 4. Rode zonnehoed houdt van zanderig en stenig
  Echinacea purpurea met vlinder Foto: hetaardrijk.eu
  De Echinacea purpurea bloeit soms spectaculair maar laat het ook wel eens afweten. Zo ook in mijn tuin. Hij houdt van droge voeten in de winter. Kleigrond en potgrond zijn dan ook minder geschikt. Het is immers een vaste plant die op de prairies thuishoort. Maak de grond doorlatender door er grof zand door te mengen.
  Ook Lavendel staat graag in een goeddoorlatende grond, dus daarvoor geldt hetzelfde recept, succes!

 5. tuincoach zegt:

  OLIJFBOOM, dood of toch niet?
  Fotograaf/tekstschrijver Hans Clauzing schrijft op Twitter: “Mijn buurman adviseerde mij een maand geleden om de olijf er maar uit te halen. Mooi niet!!”

  De lange en strenge winter zorgde voor bladverlies van de olijf en andere meestal groenblijvende heesters. Ze zagen er op veel plaatsen zeer triest en dood uit. De droogte in de winter deed er ook geen goed aan. Gelukkig kwam daar begin juni verandering in. Nu doen ze het gewoon weer!!! Heel voorzichtig komen er nieuwe bladknoppen tevoorschijn. Hoera, voor de overlevingskracht van de natuur.

 6. tuincoach zegt:

  PIOENROZEN
  Deze juweeltjes bloeien meestal in mei en juni. Plant u een pioenroos in de tuin, denk er dan aan dat u deze op hetzelfde niveau in de aarde plant als in de pot waarin u hem koopt. Pioenrozen staan graag lange tijd op dezelfde plaats in goeddoorlatende en voedzame klei. Te diep planten is meestal de oorzaak van het uitblijven van bloemen. Kies een geschikte plaats in zon of halfschaduw en wacht geduldig op de eerste bloei. Als ze eenmaal bloeien verschijnen er elk jaar meer bloemen, soms wel ter grootte van een hand. Prachtig!

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.