Vorstschade aan planten

De winter van 2011 op 2012 was een moeilijke voor veel planten en heesters. Een relatief milde winter met heerlijk zachte ‘voorjaarstemperaturen’ sloeg plotseling om in een barre min 20 graden Celsius. Een laag sneeuw verzachtte de kou voor de planten nog enigszins maar de schrale wind droogde alles enorm uit.

Groenblijvende heesters en bamboe kregen het flink te verduren. Dat werd pas duidelijk toen de temperaturen weer normaal werden en de lente zich aandiende. De groenblijvers lieten massaal hun blad vallen en leken dood te zijn. Gelukkig is nu, in april-mei, te zien dat ze weer nieuwe knoppen maken en opnieuw uitlopen. Dit geldt o.a. voor Rhododendron, Viburnum tinus, Pieris en Euonymus. Veel olijfbomen zijn kaal en hebben het wellicht niet overleefd. Of ze nog uitlopen is pas in juni goed te zien.

Wat kun je doen?
Voor heesters geldt niet snoeien en geduld hebben. Heesters (ook rozen en klimplanten) hebben slapende knoppen, die als lijntjes of piepkleine bultjes te zien zijn op de takken of de stam. Je verwacht helemaal niet dat er nog iets gebeurt en dan plotseling zie je weer leven. Veel water geven direct na de vorstperiode en de droogte van de winter is aan te raden en dan maar afwachten of ze zich herstellen.
Voor vaste planten geldt dat de vorstgevoelige planten al op tijd afgedekt hadden moeten worden met een dikke laag blad, conifeer- of dennentakken. Vaste planten sterven af in de winter en de plant overleeft vanuit zijn wortels. Sommige vaste planten, en ook bloembollen, die al volop aan het uitlopen waren toen de min 20 kwam, hebben het niet gehaald.
Voor de laatbloeiers (herfstbloeiers en siergrassen) is het overigens nu ook nog niet goed te beoordelen. Zij verschijnen immers pas in mei-juni boven de grond. Duimen dat het goed komt.

De IJsheiligen
Een belangrijk moment in de plantenwereld zijn de IJsheiligen. Deze vallen in de periode van 11 tot 15 mei. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het jaar waarop nog nachtvorst op kan treden. Deze periode in mei wordt gezien als de grens tussen weer met mogelijk nachtvorst en zomers weer. Het kan wel eens gebeuren dat na half mei nog nachtvorst optreedt, maar die kans is heel klein. In 2013 hebben we inderdaad ook na deze datum nog nachtvorst gehad. Ik adviseer écht om met het beplanten van je tuin te wachten tot na half mei! Bestel je Tuinverrassing-borders echter wel al in maart of april!

Abrupte temperatuurwisselingen, die onder andere het gevolg zijn van het nog relatief koude zeewater, zijn kenmerkend voor het lentejaargetijde en kunnen ook in juni nog voorkomen. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter. En daar zien we nu allemaal heel erg naar uit!
Laat de zon maar schijnen, dan kunnen we lekker naar buiten en genieten van onze tuin.

Lente met tulpen en diverse vaste planten -Borderontwerp Mariëtte VerlaanOp de foto diverse vroegbloeiende vaste planten in combinatie met tulpen. Een spannende en boeiende border ontworpen door Mariëtte Verlaan.
Op de achtergrond de bamboe Fargesia, die ook nog aan het herstellen is.
Voor dit resultaat is het een aanrader om al in de herfst of winter aan de slag te gaan met bloembollen en vaste planten. Maak gebruik van dit ‘vergeten tuinseizoen’, plant je tuin en benut de aanwezige warmte in de bodem.

Meer inspiratie op: www.tuinverrassing.nl en www.feng-shui-tuin.nl.

Jouw tuin boeiend en bloeiend in elk seizoen!

Een reactie op Vorstschade aan planten

  1. Pingback: Nog even geduld… Het is nog winter! | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.