Winterviolen

De winterviool is geschikt om in een bloembak op het balkon te zetten of een plekje te geven dicht bij het raam zodat je in de winter wat kleur in de kale omgeving van jouw tuin brengt. Je hebt er de hele winter plezier van.

De winterviool bloeit vanaf de late herfst tot ver in mei

De winterviool is volkomen winterhard en zal, ondanks vorst en sneeuw, bloemen produceren. Bij vorst stopt de groei en bloei even en gaat daarna weer gewoon zonder schade verder. Troosteloze tuinen en balkons fleuren op met deze makkelijke planten. De winterviool kan goed worden gecombineerd met andere winterbloeiers zoals nieskruid (Helleborus), winterbloeiende heide (Erica) en parelbes (Pernettya). Wanneer je ook nog wat bloembollen toevoegt, zoals narcissen en blauwe of witte druifjes, heb je een bloembak die lang aantrekkelijk blijft. In de winter mag de bloembak best zonnig staan. Verplaats de plantenbak zodra het warmer wordt (half april – mei) naar een plekje in de halfschaduw. Met een beetje geluk heb je er dan de volgende winter weer plezier van.

500 soorten
Er zijn meer dan 500 soorten viool (Viola) bekend. De meeste soorten groeien in het noorden van Amerika, op de hoogvlakten van het Andesgebergte en in delen van Japan. Ze groeien vrijwel allemaal in gebieden met een gematigd klimaat. De meeste soorten groeien met kruipende wortelstokken (rhizomen). Tijdens de groei wordt in de rhizomen voedsel verzameld om buiten het groeiseizoen te kunnen overleven. De wilde soorten hebben veel kleinere bloemen dan de gekweekte vormen. De bloem van een wilde soort is zelden groter dan 2 tot 3 centimeter. Elke bloem van een viooltje heeft twee opstaande en drie uitstaande onderste kroonbladen. Sommige soorten en vooral de blauwbloemigen bevruchten zichzelf.
Veel gecultiveerde soorten hebben als voorouders Euraziatische soorten, zoals Viola lutea, Viola amoena, Viola cornuta (eetbaar) of Viola x wittrockiana. Dit verklaart hun winterhardheid.

Lente
De vroegbloeiende soorten, zoals het geurende Maarts viooltje, Viola odorata, zijn een voedselbron voor bijen. Het Maarts viooltje kondigt samen met de winterakoniet (Eranthis hyemalis) en de boerenkrokus (Crocus tommasinianus) de lente aan. Deze stinzenplanten komen in Nederland verwilderd voor in oude tuinen, plantsoenen en in parken op buitenplaatsen en landgoederen.

Winterviolen zijn in vele kleuren te koop

Gekweekte vormen, die bij ons bekend staan als eenjarige perkplant, zijn in wezen kortlevende, vaste planten. De winterviool verdraagt vorst goed en bloeit bovendien rijk tijdens perioden met een lage temperatuur. De winterviool kan worden gezaaid. Meestal gebeurt dit in de eerste twee weken van augustus; echter voor een paar euro heb je al een aardig kistje vol met fleurige violen. Tijdens het groeiseizoen kan een viool ook worden gestekt. Winterviolen zijn er in de kleuren: licht- en donkerblauw, wit, roodachtige tinten, geel en oranjegeel. Plant violen in een licht humeuze, voedselrijke en goed waterdoorlatende grond.

Niet in de volle zon
Winterviolen staan bij voorkeur in de halfschaduw. Door vorst bevriest het vocht in de cellen van de groene delen enigszins. Zonneschijn zet een plotselinge dooi in, waardoor de cellen kunnen worden beschadigd. Als onderlinge plantafstand kan 15 centimeter worden aangehouden. Wanneer de kracht van de zon vanaf half april weer toeneemt, gaan de violen rekken en krijgen lange, slappe stengels. Zo omstreeks begin tot half mei is de winterviool verworden tot een complete chaos. Dan ook is het tijd om ze uit de bloembak of tuin te verwijderen en door iets anders te vervangen of de plantenbak een plekje te geven in de halfschaduw.

Bron: Neerlandstuin.nl en drachtplanten voor bijen

Aanbevolen boek over Stinzenplanten, verkoop van bloembollen en voorbeeldtuin te bezoeken tijdens open tuindagen: Kwekerij ‘de Warande’, stinzenplantenTrudy Woerdeman.

Een reactie op Winterviolen

  1. Pingback: Top 10 best gelezen publicaties van 2018 op Tuincoach Blog | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.