Tuintrend 2011

Trendtuin 2011Optimisme, nostalgie en organische duurzaamheid  Strakke lijnen in de tuin zijn op hun retour. In 2011 gaan organische vormen en nostalgie de tuin overheersen. Duurzaamheid zal daar een belangrijke rol in spelen. Trendforecaster Aafje Nijman ontwikkelde voor de drie geselecteerde tuiniertypen een actueel concept, waarbij ze rekening houdt met de tijdgeest, de mode en mentale ontwikkelingen.

Wat is voor 2011 op til? Welnu: het angstige pessimisme van 2010 zal in 2011 wijken voor voorzichtig optimisme. Aafje Nijman stelt: “Overal zie je hartjes. Ze duiken te pas en te onpas op. We willen niet met ellende bezig zijn, maar betrokken zijn. We hebben weer zin in de toekomst.”

In haar analyse van het geestelijke en modische klimaat waarin de tuin een plaats zoekt, vormt duurzaamheid een belangrijke factor. De aandacht voor natuurlijke materialen met een ambachtelijke uitstraling neemt volgens de geestelijk moeder van de Trendtuinen 2011 alsmaar toe.

Ook gaan we ons sterker dan afgelopen jaren richten op de eigen omgeving. Omdat die volgens Nijman vertrouwd is. In het verlengde daarvan gaan producenten weer laten zien waar hun product vandaan komt. Eigen fabricaat wordt hot.

De hang naar duurzaamheid loopt gelijk op met toenemende liefde voor de natuur. Nijman: “We willen de natuur dichtbij hebben. Daken worden groener en verticaal tuinieren rukt op.”

De Trendtuinen van 2011 zijn ontwikkeld voor het ‘blauwe’, het ‘gele’ en het ‘blauwgroene’ tuiniertype. [Wil je weten welk tuintype jij bent? Doe de tuintypetest.] Voor het gele tuiniertype is de tuin vooral een gezellige leefruimte. Het blauwgroene type ziet de buitenruimte daarentegen vooral als een visitekaartje. En het blauwe tuiniertype gaat nog een stapje verder: dat type wil zich met zijn door design gekenmerkte tuin vooral onderscheiden van anderen.

De trend die in 2011 aansluit bij het blauwe tuiniertype is te typeren als ‘gebiologeerd’. In de bijpassende tuin speelt de natuur op alle mogelijke manieren een rol. Nijman: “Het is een tuin die opgaat in de omgeving, met organische producten, structuren en vormen die ontleend zijn aan de natuur.”

In 2011 zal de veranda opnieuw populair zijn, voorspelt Nijman. Het blauwe, zich graag van anderen onderscheidende tuintype is van oudsher gecharmeerd van design en rechte lijnen. “Maar groen wordt belangrijker”, meent Nijman. Dat uit zich in méér beplanting. Én in de kleurstelling: naast grijs en wit is groen de belangrijkste kleur van 2011. En oranje is in deze tuin accentkleur.”

Het gele – gezellige – tuiniertype schaart zich in de stijltrend ‘stralend’. Nijman: “In 2011 wordt geel echt de belangrijkste kleur, alsof de zon altijd schijnt. De tuin ziet eruit als een bloeiende bloemenwei.” De inrichting van de ‘gele’ tuin is volgens Nijman afgestemd op menselijke communicatie en creativiteit. “Tuintafels worden alsmaar groter en alle stoelen zijn bezet.” De kleuren geel, oranje en roze zijn de belangrijkste van 2011. Siergewassen, groente en fruit staan er naast elkaar in schijnbaar nonchalant geordende borders op verschillende plekken in de tuin.

De tuin van het blauwgroene, statusgevoelige tuintype weerspiegelt vooral nostalgie. Niet voor niets is deze trend door de STN betiteld als ‘oorspronkelijk’. Nijman: “Het is het Rivièra Maison-gevoel. Niet nieuw, maar wel heel erg groot. Noem het grof, robuust. Het is een mix van oud en nieuw, met klassieke ruiten en strepen. Alsof de tuin afkomstig is uit grootmoeders tijd.” Bijpassende kleuren zijn groen, grijs en blauw.

De trendtuinen zijn te zien in De Tuinen van Appeltern. 

Tuininspiratiebezoek met jouw tuincoach
Je kunt de tuinen bezoeken met jouw tuincoach. Dit tuininspiratiebezoek is bedoeld om je op weg te helpen met jouw tuin. Een leerzaam dagje uit om samen de tuinen van Appeltern te verkennen; ik weet waar je moet zijn in dit grote park 😉 en laat je de mooiste plekken zien. Je doet inspiratie op en we bekijken de tuintrends en de festivaltuinen. We gaan plantcombinaties bewonderen in de grote landschappelijk aangelegde Nationale vaste plantentuin. Je leert geschikte planten te kiezen voor je eigen tuin. Je kunt volop vragen te stellen en een schets voor jouw tuin maken. Het wordt een gezellige, leuke en inspirerende tuinkijkdag voor jou en je tuinvriendinnen of je geeft je individueel op en ontmoet nieuwe mensen. Aanmelden via: tuininspiratiebezoek.

3 reacties op Tuintrend 2011

  1. Ellen zegt:

    Hallo,
    ik heb een vraagje. ik wil voor volgend jaar een tuinproduct op de markt zetten maar hoe weet ik nou wat de nieuwe kleuren worden voor 2012?

    vriendelijke groet,
    Ellen

  2. Pingback: 2010 in review | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.