Tuinen om te bezoeken in Italië

The gardens of Trauttmansdorff Castle (Merano, Italië)
Trauttmansdorff Castle in Merano, ItaliëDeze prachtige tuin van 12 ha met 7 km aan verzorgde wandelpaden staat vol bloeiende planten, exotische palmen, botanische rariteiten, olijfbomen, cypressen en nog veel meer. Een enorme vijver met waterlelies en lotusbloemen ligt prachtig ingebed in de tuin en het omringende berglandschap. Het kasteel was het winterverblijf van keizerin Elisabeth (Sissi) in Zuid-Tirol. De tuinen van Trauttmansdorff werden in 2005 uitgeroepen tot de mooiste tuin van Italië en behoort tot de meest imposante tuinen van Europa. De tuinen zijn aangelegd in 2001. Citaat: “Trauttmansdorff’s motto for plant protection is ‘healthy plants in harmony with nature’; sustainability is of the utmost importance.” Van begin april tot half november worden er veel evenementen georganiseerd. Neem ruim de tijd om rustig rond te wandelen en te genieten van dit unieke park.

vlag-gb-nlRead more: Gardens of Trauttmansdorff

Ook de stad Merano is een bezoek waard. De winkelstad is erg gezellig en de boulevard langs de rivier biedt een gevarieerde mix van historische gebouwen, kunst, cultuur en natuur. Merano is van oudsher bekend als kuuroord. Er is een groot modern thermaal bad.
Door het milde klimaat en de intensieve zonne-uren is Zuid-Tirol een belangrijk fruitteeltgebied voor appels, peren en wijndruiven. Er zijn vele fietspaden aangelegd en kabelbanen brengen je omhoog naar prachtige wandelroutes.
Met Merano als reisdoel heb je een prachtig begin voor een zonnige vakantie in Italië.

Parco Giardino Sigurtà (Valeggio sul Mincio)
parco-giardino-sigurtaOnderweg naar het zuiden kom je langs nog een prachtig parktuin. Deze gigantische tuin in de omgeving van Verona strekt zich uit tot aan de heuvels bij Lago di Garda. Bekijk de foto’s van Parco Giardino Sigurtà om een indruk te krijgen. Het park is open van begin maart tot eind oktober. Je kunt het park te voet, met een golfcar, in een treintje of per fiets verkennen.
Sinds tien jaar heeft het park ook een didactische functie met educatieve paden die gelegenheid bieden aan bezoekers van alle leeftijden om te genieten en te ontdekken in de natuur. Er zijn dieren en er worden workshops en evenementen voor kinderen en scholieren gegeven.

From 5 March to 5 November 2017. Open every day from 9am to 7pm (last admission 6pm).
March, October and November from 9am to 6pm (last admission 5pm).
Om  het begin van het nieuwe seizoen op Parco Giardino Sigurtà te vieren kunt u op zondag 9 maart 2014 deelnemen aan een gratis rondleiding om het ontwaken van de lente en de natuurlijke schoonheid van het Park te ontdekken. Na het kopen van de entree (volwassen € 12.50) kunt u deelnemen aan de rondleiding langs de grote eiken, de achttien vijvers, de doolhof en nog veel meer. De gidsen laten u alles bewonderen tijdens een wandeling van anderhalf uur.
De eerste groepen vertrekken om 10.30 uur en de tweede om 14.00 uur. De verplichte inschrijving kan gedaan worden bij de Park ticket office op de ochtend van het bezoek. Er worden maximaal 50 personen per ronde toegelaten. In geval van slecht weer behoudt de directie zich het recht om te annuleren of een nieuwe datum te kiezen.

vlag-gb-nlThe Parco Giardino Sigurtà covers an area of 600,000 square meters and extends to the edges of the morainal hills close to Lake Garda. The Park-Garden is situated only eight kilometres south of Peschiera del Garda. It started off as a “walled brolo” (1617), the gardens belonging to Villa Maffei (designed by Pellesina, a pupil of Palladio), a villa that in 1859 was the headquarters of Napoleone III.
With forty years of loving care, Carlo Sigurtà took advantage of the water-drawing rights from the river Mincio to achieve the “prodigious” feat of turning an arid hill into a flourishing green garden. Subsequently, his grandson Enzo established the essential features of the Park-Garden. After its opening to the public in 1978, the conservation of the ecological complex has been due in great part to its visitors, who have found it to be a unique wonder of the world, such that today the Garden-Park is regarded as one of the most extraordinary of its kind anywhere in the world famous for it’s Roses, Tulips and Irises. To all those unknown persons who have assisted in the development of the park and the spreading of its name we owe real and heartfelt thanks.

Villa d’Este (Tivoli) en Villa Gregoriana
Villa d’Este is het absolute summum als het over Renaissance watertuinen gaat. In het piepkleine plaatsje Tivoli op een heuveltop uitkijkend op Rome vind je deze spectaculaire tuin waar alle sculpturen door water omringd zijn. Het waterorgel en alle fonteinen worden aangedreven door mechanieken aangesloten op de natuurlijke waterkracht van de nabijgelegen rivier en watervallen. Zo kon men in een tijd dat er nog geen elektriciteit was toch spectaculaire en protserige hoogstandjes uithalen.
Als je nog meer indrukken wilt, breng je een bezoek aan Villa Gregoriana. Wandel door een landschap van natuurlijke watervallen en beleef de krachtige bron van dit natuurgeweld in de ongerepte natuur.

Op maandag is Villa d’Este gesloten (zoals veel tuinen en monumenten in deze omgeving). Als maandag een feestdag is dan is het monument wel open en verschuift de sluitingsdag naar de volgende werkdag. Het orgel speelt elke 2 uur vanaf 10.30 u.  Toegang is € 8,- en € 4,- voor EU-inwoners van 18-25 jaar die hun ID-kaart of paspoort tonen en gratis tot 17 jaar.

Bekijk de YouTube video’s voor een prachtig beeld van de tuin en een stukje geschiedenis.

Bekijk ook de drone-beelden!

En werp een blik op de omgeving van Tivoli, Villa Gregoriana en Villa Adriana, voor de liefhebbers van oudheden ook een Unesco werelderfgoed tuinpareltje om te bezoeken.

Aanbevolen: Boeken over Italiaanse tuinen
Lekker eten met Jamie’s Italië
Reisgids ANWB Charmecampings in Noord en Midden Italië en Sardinië

Vakantiehuizen Italie

Bezoek zeker ook de Mooiste tuin van Nederland 2011.

4 reacties op Tuinen om te bezoeken in Italië

 1. Pingback: Jaar van de boon 2016 en tuincultuur | Tuincoach Blog

 2. Karin zegt:

  Een paar jaar geleden zijn we hier tijdens onze vakantie geweest, eerst overdag de tuin bekeken en ’s avonds genoten van een concert, geweldig!

  Groetjes, karin

  • Ja, er worden in de zomer allerlei concerten georganiseerd en dan is de tuin ook ’s avonds open. Hartstikke leuk!
   Nieuws: Dit jaar wordt de ‘Garden for lovers’ geopend. Aan deze internationale ontwerpwedstrijd heb ik in 2004 meegedaan. Ik ben erg nieuwsgierig naar het resultaat.
   Zonnige tuingroet, Mariëtte

 3. Pingback: Gorgeous garden reflects beauty in our world | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.