3 perfecte tips voor een lange levensduur van tuinmeubilair

Tuinmeubilair heeft veel te lijden van weersinvloeden gedurende het seizoen dat je ze buiten in de tuin hebt staan. Regen en zon werken er voortdurend op in. Natuurlijk zet je jouw tuinmeubelen in het najaar binnen en haal je ze in het voorjaar weer naar buiten.

In deze publicatie lees je 3 perfecte tips om aantasting door water, olie, mossen, algen en schimmels te voorkomen en/of te bestrijden zodat je langer plezier hebt van jouw tuinmeubelen.

Tip 1 Afdekken, opbergen of onder een overkapping plaatsen

Voortdurende inwerking van regen geeft al gauw een groene of vieze aanslag op tuinhout en (houten) tuinmeubelen. Niet al jouw meubelen zijn geschikt om altijd buiten te staan.

Rotan tuinmeubilair kan niet in de regen buiten blijven. Rotan is een natuurlijk materiaal dat krimpt en weer uitzet. Meestal is rotan met een dun laagje vernis afgewerkt. Regenwater beschadigt de laklaag en veroorzaakt schimmel waardoor het rotan materiaal langzaam wegrot. Ideaal en mooi meubilair dat dus uitsluitend geschikt is op een veranda.

Een moderne loungeset is gemaakt van synthetische rotan en kan wel in de regen buiten staan. Toch is het verstandig om het meubilair steeds af te dekken met een hoes. Tussen de kieren van het vlechtwerk blijft gemakkelijk vuil zitten en dat is erg lastig schoonmaken. Afdekken is hier de tip. Zorg dat regenwater gemakkelijk van het afdekzeil afloopt en niet in kuilen blijft staan.

Tuinkussens kunnen beter niet buiten blijven ook al zijn ze waterafstotend. Katten liggen er graag op en afdekken is slechts een goede tijdelijke optie voor een weekend of paar dagen. Opruimen is wat meer werk maar toch echt beter voor de levensduur van jouw tuinkussens. Onder een afdekzeil ontstaat meestal wel wat vocht (condens) en bovendien wordt de relatief droge ruimte eronder graag gebruik door insecten en soms zelfs muizen. Niet leuk wanneer je gaatjes of gaten aantreft in de stof van jouw tuinkussens.

Kunststof en gekleurde materialen verkleuren en vergaan langzaam onder invloed van zonlicht. De meeste buitenstoffen zijn wel UV-bestendig. Toch heeft zonlicht grote invloed op de conditie en kleur van de stoffen waarvan jouw parasol en tuinkussens gemaakt zijn. Voor een langere levensduur berg je ze op wanneer je ze niet gebruikt.

Tip 2 Beschermen door impregneren

Houten tafels kun je het beste eenmaal per jaar met een beschermende olie of was behandelen. Met gekookte lijnolie breng je een dunne beschermlaag aan die grotendeels door het hout opgenomen wordt. De kleur van het hout wordt er iets donkerder door. Als je eerst schuurt en daarna behandelt, haal je de oorspronkelijk kleur van het hout weer tevoorschijn. De olie voorkomt bovendien opvallende vetvlekken die ontstaan door knoeien met voedsel. Gekookte lijnolie is ook geschikt voor teakhouten zitmeubelen omdat het geen vette laag achterlaat. Je wrijft de olie er met een zachte doek helemaal in en de warmte van de zon doet de rest.

Olie, rubber en kunststoffen gaan niet goed samen. Ze reageren als weekmaker op elkaar. Gebruik geen oliehoudende producten als je die combinatie hebt. Kies verder altijd een impregneer- of onderhoudsmiddel dat geschikt is om buiten te gebruiken.

Tip 3 Goed schoonhouden

Veeg regelmatig blad en vuil van de tuinmeubelen die buiten staan. De zittingen, arm- en rugleuningen en tafelbladen maak je regelmatig schoon met lauwwarm water en een lepel groene zeep. Zo blijft alles lekker fris en voorkom je aanslag en aantasting door algen, mossen en schimmels.
Teakhout maak je in de winter gemakkelijk schoon met sneeuw. Sneeuw heeft een geweldig absorberend vermogen en vuil verdwijnt letterlijk als sneeuw voor de zon.

Auteur: Mariëtte Verlaan
Publicatie voor Tuinmeubelshop, partner van Tuincoach Blog


Wil jij partner van Tuincoach Blog worden? Lees meer of
meld je aan en ontvang direct de voordelen en voorwaarden.
Een publicatie laat jouw bedrijf groeien. Welkom!


Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden Horticulturalist - Harmonie in jouw bloeiende tuin

FengShuiGarden.eu ~ Create your lush, fragrant, flowering, gorgeous garden! "Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Hoe doe je dat?, Tuinweetjes, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.