Insectenplagen

Op een natuurlijke manier is het mogelijk om de diverse insectenplagen in je tuin te lijf te gaan. Hieronder leest u diverse tips en oplossingen.

Rups van Buxusmot eet zich een weg door de buxus.larve Buxusmot op achterkant schop © 2015 MV
Lees hoe je de beesten vangt en vernietig ze (helaas). Wacht af of jouw buxus zich herstelt. Dit kan enige tijd duren. Toon geduld want Buxus is niet voor niets een oer-krachtige, langlevende plant.
Dus nogmaals: niet snoeien en afwachten of er zich weer nieuwe groeipuntjes en uiteindelijk blaadjes vormen!

Voortschrijdend inzicht leidde tot deze publicatie: 7 prachtige alternatieven voor kale aangetaste buxushagen.


LieveheersbeestjesEiLarvePopAfbZo zien Lieveheersbeestjes in diverse stadia van ontwikkeling er uit.

Lees op Tuincoach blog over het nut van lieveheersbeestjes in jouw tuin.


Lees over de gevolgen van Xylella en Philaenus spumarius op TuinHarmonie .nl Samenwerken met de natuur #4: In wel en wee samenleven met insecten  en reageer om Dossier Xylella te ontvangen.

 

8 reacties op Insectenplagen

  1. Pingback: Samenwerken met de natuur #4: In wel en wee samenleven met insecten | TuinHarmonie.nl

  2. Pingback: 13 ‘No Dig’ tuintips die jouw tuinleven een stuk gemakkelijker maken | Tuincoach Blog

  3. Pingback: Tips voor een gezonde, bloeiende tuin | Tuincoach Blog

  4. Pingback: Nog even geduld… Het is nog winter! | Tuincoach Blog

  5. Een probaat middel tegen slakken bij Hosta’s
    Een goede remedie tegen slakken op de Hosta’s is de grond doorweken met verdunde ammonia (1 liter huishoudammonia op 10 liter water). Door deze verdunning verbranden de slakken en eitjes die in de grond zitten.
    Doe dit in het voorjaar net voordat de Hosta’s de neuzen boven de grond uit steken. Zodra de Hosta’s boven de grond staan, is er een grote kans op verbranden. De ammoniaverdunning schaadt de planten niet, is goedkoop en werkt zelfs als stikstofbron.
    Bron: http://www.hofteruurlo.nl

    • Tip van Gerrie Veenstra: Hoe maak ik een knoflook extract?
      Pak een hele bol knoflook en sla deze een beetje plat. Kook deze in 1 liter water gedurende 10 à 15 minuten. Laat het extract een dag staan. Daarna de schilfers eruit zeven en bij iedere liter water een paar eetlepels knoflook extract toevoegen en dat middels een nevelspuit over alle slak gevoelige planten nevelen (niet met regenachtig weer want dan spoelt het er gelijk af). Dit proces herhaal je iedere 2,5 week. Op Hosta en ook op pas opkomende Dahlia planten en andere kwetsbare plantjes werkt dit goed.
      Het overgebleven extract bewaren in een goed af te sluiten fles of pot.

  6. Tuincoach zegt:

    Witte rozen met lavendel
    Rozen zonder luizen: hoe?
    – plant lavendel bij je rozen: witte rozen met blauwe of witte lavendel
    – stop ui- of knoflookbollen in de grond: prachtige combinatie als ze bloeien!
    – houd je rozen gezond door koemestkorrels erbij te strooien, geef voldoende water zodat de gedroogde koemest wordt opgenomen in de grond

    Foto: Borderontwerp van Mariëtte http://www.feng-shui-tuin.nl

  7. tuincoach zegt:

    Oorwormen eten bladluizen
    Oorwormen zijn nog effectiever tegen bladluizen dan lieveheersbeestjes, want waar luizen zijn daar zijn vaak mieren en tegen mieren kunnen lieveheersbeestjes niet op. Lief zijn voor oorwormen dus!
    Hang omgekeerde terracotta bloempotjes gevuld met stro of hooi op. Oorwormen jagen ’s nachts, onder andere op bladluizen. Maar ze houden niet van licht, dus daar zijn die potjes voor, ze kruipen zodra het licht wordt weg in de potjes in het hooi.
    Je kunt de huisjes overal in de tuin aan luisgevoelige planten hangen en als er ergens buiten de moestuin een plant last heeft van bladluizen dan hang je daar een potje bij.

    Wat heb je nodig?
    -Hooi, stro, droog gras. Liefst vers hooi, niet uit zo’n baaltje uit de dierenwinkel. Oorwormen houden van een vers gespreid bedje.
    -IJzerdraad of touw
    -Een terracotta potje, dat blijft koeler dan een plastic potje en zuigt water op zodat de oorwormen niet gaar smoren in de zon.

    Neem een hoopje hooi of stro, doe er ijzerdraad of een touwtje rond en trek het touwtje of de ijzerdraad door het gaatje in het potje, trek goed aan en prop alles er goed in. Leg het potje een nacht op de grond in de tuin zodat er sneller oorwormen in komen. Maar ook al doe je dat niet, ze komen er toch wel in.
    Hang de potjes overal in de tuin aan planten waar snel luis op komt, zoals rozen, pruimenboom, lindes, kamperfoelie, etc. Hang de potjes bij voorkeur vroeg in het voorjaar op, nog voordat de luis op de plant zit. Komt er ondanks de potjes toch nog luis op de planten, hang er dan extra potjes bij.

    Bron: http://www.hofteruurlo.nl

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.