Klimop of toch een andere klimplant, wat kies jij?

Klimop wordt veel gekozen. Ik ben er geen fan van en zal je uitleggen waarom en wat de alternatieven zijn. Natuurlijk is het een prima bijenplant, natuurlijk maken vooral merels er graag hun nesten in, natuurlijk is klimop altijd groen en natuurlijk groeit het gemakkelijk en snel. Ja, allemaal waar en juist in dat laatste argument zit mijn bezwaar. Klimop groeit soms meters per seizoen, is moeilijk in toom te houden, kruipt overal op, in, tussen en overheen, overwoekert bomen in de hoogte en verstikt planten op de bodem. De buurplanten en bomen krijgen letterlijk geen licht en lucht meer om te groeien.

Wil je die ruige klimop kwijt, dan is dat bijna onmogelijk. Klimop groeit heel gemakkelijk opnieuw uit kleine stukjes die je gesnoeid hebt en groeit uit tot enorm stevige stammen. Ik heb ervaring met een 20-jarig exemplaar die tegen de gevel van mijn huis groeide en een stam had zo dik als mijn arm. De bijl erin en nog kreeg ik die klimop niet klein. Hij bleef telkens weer uitlopen en zelfs op hoogtes waar ik hem eerder had doorgezaagd. Onverwoestbaar!

Wat dan wel?

DSC04526Campsis-kl50Er zijn genoeg andere klimplanten waar ik wel warm voor kan lopen. Ik vertel je graag over 9 toppers die supermooi groeien en bloeien.
Deze klimplanten zijn favoriet omdat ze kleur geven, lang bloeien, geuren, eetbaar zijn of gewoon zeer decoratief! Je hoeft ze niet of nauwelijks te snoeien, slechts steun te geven of te leiden, en ze combineren fantastisch met andere planten in jouw tuin.
Geschikte achtergronden voor deze klimplanten zijn: muren met een latwerk of draadrooster als klimsteun, pergola’s, wilgentenen en houten schuttingen, trellis en rozenbogen of een prieeltje. Lees ook: Bouwkundige elementen voor klimplanten want elke klimplant heeft zo zijn eigen manier van klimmen. Bedenk ook dat standplaats en groeiwijze moeten passen bij de plek die je in gedachten hebt.

Bij een kwekerij, plantencentrum en zelfs online kun je kiezen uit een groot assortiment klimplanten in diverse maten.

  1. Akebia quinata
    Bloeit met kleine paarse geurende bloemetjes voordat het prachtige vijfvoudige ovale blad verschijnt. Groeit gemakkelijk en snel uit tot een grote plant. Een beetje in toom houden is wel nodig. Plant hem niet te dicht bij bomen en hoge heesters want daar klimt ie zeker in.
  2. Clematis armandii (wintergroen)
    In Clematissen is er volop keuze. De kleinbloemigen zijn ijzersterk en bloeien in het voorjaar. De grotere soorten bloeien meestal in de zomer. Kies een soort die geen last heeft van de verwelkingsziekte. Clematis is een bosplant en houdt van een relatief natte koele bodem op een zonnige plaats. Plant een klein heestertje of een Hosta aan de voet van de plant.
  3. Kamperfoelie
    Ik beveel een combinatie van de halfwintergroene Lonicera ‘Halliana’ en de rijkbloeiende Lonicera ‘Serotina’ of ‘Belgica’ aan zodat je een  langere periode van de bloemen en (vooral ’s avonds) van de zoete geur  kunt genieten. Prima in de volle zon of halfschaduw.
  4. Druif
    Kies een vroegrijpe druivensoort die genoegen neemt met veel regen en weinig zonuren of beschouw de plant als decoratief zonnescherm. Elk jaar snoeien en hoofdtakken aanbinden, geeft het mooiste resultaat.
  5. Campsis radicans
    De trompetklimmer heeft een zonnige, beschutte en warme plek nodig om het best tot zijn recht te komen. De volwassen plant wordt zwaar en heeft een stevig houvast nodig. Koop altijd een bloeiende plant zodat je zeker weet dat de plant ook in jouw tuin zal bloeien. De plant heeft prachtig geveerd blad maar is helaas niet wintergroen.
  6. Doornloze braam
    Geschikt voor een halfschaduw plek met een prachtige witte bloei in het voorjaar en heerlijke vruchten in de herfst. Verjongingssnoei is elk jaar nodig. Knip oude takken bij de grond af en leid de jonge scheuten waar je ze wilt hebben.
  7. Klimroos
    Favoriet is de doornloze, rijkbloeiende en relatief laagblijvende Rosa ‘Zepherine Drouhin’. Ze geurt heerlijk en is geschikt voor zon en halfschaduw. Elk jaar een handvol koemestkorrels is optimaal voor de groei en bloei van deze gezonde roos.
    Rosa ‘New Dawn’ is in alles groter, geurt, bloeit rijk en doet het overal zonder enige extra zorg. Let wel op de standplaats want de stekels zijn stevig en gemeen scherp.
  8. Lathyrus odoratus (eenjarig)
    Deze heerlijk geurende eenjarige kun je gemakkelijk zelf zaaien op een zonnige luchtige plaats. Als de wind er goed doorheen kan waaien, is de kans op meeldauw kleiner. Geschikt als plukbloem. Hoe meer je plukt, hoe meer bloemen je krijgt.
  9. Klimhortensia
    Hydrangea petiolaris is geschikt voor een muur of stevige schutting in de schaduw. Deze klimplant heeft prachtig blad, dikke knoppen en kantachtige bloemschermen die zelfs in de winter nog decoratief zijn.

In de ‘nieuwe’ cottagetuin zijn klimplanten zeker welkom. Meer planten in grotere plantenborders en minder steen is gelukkig weer helemaal hip. Meer sfeer, meer leven en beleven in de tuin maakt me helemaal blij.

Lonicera-periclymenum-Serotina-310172Ken jij jouw smaak? Fijn, dan kun je direct aan de slag. Zo niet, verdiep je dan in de waarde van jouw tuin, jouw tuinwensen en de planten die er kunnen groeien. Denk aan kleur, vorm, sfeer, grondsoort, ligging en praktische zaken. Kijk op de boekenpagina voor inspiratie en kies een boek waarmee je jouw kennis vergroot.

Omdat ik ook vanuit het niets begonnen ben met mijn eerste tuin en zo mijn plantenkennis ontwikkeld heb, weet ik dat het je enorm veel plezier kan doen om jouw plek te creëren. Ontdek de kracht van jouw tuin en geniet er elke dag van.
In mijn boek laat ik je op een heldere wijze kennis maken met Feng Shui en de aspecten die een rol spelen bij het ervaren van harmonie in het landschap en de natuur van jouw tuin. Met de uitleg, de tuinontwerpstrategie, het stappenplan, de informatie over de tuin in alle seizoenen en de plantenlijsten weet ik zeker dat je, met het boek in de hand en een schrijfblok ernaast, een tuin ontwerpt, aanlegt of verandert zoals bij jou, jouw partner of gezin en jouw leven past. Ervaar plezier, inspiratie en energie.

Heb je een vraag? Ik lees het graag!

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden Horticulturalist - Harmonie in jouw bloeiende tuin

FengShuiGarden.eu ~ Create your lush, fragrant, flowering, gorgeous garden! "Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Kleur in de tuin, Planten en bloemen, Tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Klimop of toch een andere klimplant, wat kies jij?

  1. Pingback: Top 10 best gelezen publicaties van 2018 op Tuincoach Blog | Tuincoach Blog

  2. Pingback: 10 keer sfeer op jouw terras | Tuincoach Blog

  3. An Paridaen zegt:

    Dank je wel Marriet. Onze klimop staat inderdaad op een zeer schaduwrijke plek en mijn vraag was dan ook; wat is het alternatief specifiek voor die omstandigheid? Maar Hans heeft dat al beantwoord. Nu nog uitzoeken waar die latijnse benamingen voor staan 🙂

    • Hallo An,
      De beste keuze in de schaduw is de Hydrangea petiolaris (klimhortensia) of Lonerica henryi. Beiden zijn wintergroen. Je kunt ook de heerlijk geurende Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn) of Clematis armandii proberen die graag wat meer zon hebben, beschut staan en wintergroen zijn. Zorg ervoor dat deze planten in de winter wat droger staan en in strenge winters enige bescherming krijgen. Verder zijn Clematis alpina, Clematis viticella en Clematis tangutica geschikt, maar helaas bladverliezend.
      Goede plantinstructie lees je bij Clematiskwekerij van Zoest.
      Latijnse namen zijn belangrijk omdat je dan zeker weet welke plant en variëteit je koopt 😉

      Zojuist bij Monty Don in Gardeners’world een goede tip van een Clematis-liefhebber gezien. Graaf een stuk regenpijp in (afgedekt met gaas tegen de muizen) naast de wortels van de Clematis zodat je direct water kunt geven bij de wortels. Clematis heeft veel water nodig in het groeiseizoen!
      Veel tuinplezier, Mariëtte

  4. Hans Rijsmus zegt:

    goedemiddag,

    er zijn ook klimplanten die op een schaduwrijke plek groeien. Enkele soorten hiervoor zijn: Akebia quinata, Celastrus orbiculatus, Clematis macropetala, C. montana en cvs, Hedera helix en cvs, Holboellia coriacea, Hydrangea petiolaris, H. serratifolia, Lapageria rosea en cvs, Lonicera caprifolium, L. periclymenum en cvs, L. x tellmaniana, L. tragophylla, Parthenocissus – soorten, Pileostegia viburnoides, Schisandra chinensis, Schizophragma hydrangeoides

    m.v.g.
    Hans.

    • Hallo Hans,
      Inderdaad, er zijn genoeg prachtige klimplanten, zeker ook voor de halfschaduw en schaduw. Je noemt er een aantal die ook al in het artikel staan. En voor wie het niet weet: Hedera helix is klimop 😉 en cvs is de afkorting voor cultivars.

      Ik wil mijn lezers er met nadruk op attenderen dat ze het beste een winterharde klimplant kunnen kiezen. Het leidt tot teleurstelling als plotseling je mooie groene wand in een strenge winter het loodje legt. Een aantal van de door jou genoemde soorten zijn helaas matig winterhard (en/of erg groot) en moeten dus met zorg op de juiste plek geplant worden. Meestal is dat niet in de halfschaduw of schaduw omdat die plekken juist in onze winter meestal te koud en te vochtig zijn.

      Dank je wel voor je reactie. Ik wens je veel tuinplezier!

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.