13 ‘No Dig’ tuintips die jouw tuinleven een stuk gemakkelijker maken

Tuinieren is niet zo moeilijk en hoeft ook niet zwaar te zijn of veel werk. De meeste tuiniers houden van hun tuin omdat ze er lekker in kunnen zitten, inspiratie en rust vinden en zo nu en dan bezig zijn met de gezonde activiteit van verzorging en onderhoud.
Je hoeft voor een mooie tuin echt geen super groene vingers te hebben. Met aandacht, plezier en liefde groeit alles!

De principes van permacultuur en No Dig gardening (=tuinieren zonder spitten) die vooral op de moestuin gericht zijn, brengen je ook in de siertuin een heel eind. Tuincoach blog gaat hoofdzakelijk over de siertuin, planten kiezen en gezond leven in de tuin (klik om naar mijn FB-groep te gaan). In de groep lees je seizoensinformatie, wat groeit er nu, wat eet je uit de tuin en divers tuinnieuws. Welkom!

De 13 ‘No Dig’ tuintips

  1. Houd de bodem bedekt! Bouw een natuurlijk evenwicht van voeding en beluchting waarin het bodemleven zich prettig voelt. Wormen, schimmels en andere micro-organismen zorgen voor een gezonde ondergrond waarin jouw planten het goed doen. Voedingsstoffen en water zijn in een gezonde bodem gemakkelijker opneembaar voor planten.
  2. Verwijder onkruiden zoals braam en houtige meerjarige planten met een sterk wortelgestel. Onder een laag compost van 15 cm kun je het plantbed onkruidvrij houden. Breng eventueel eerst een laag karton of een dikke laag oude kranten aan. Dat heb ik onlangs gedaan om controle te krijgen over de zevenblad-invasie in de tuin van mijn buurman.
    Planten hebben licht nodig om te groeien. Onkruid word zwak in het donker en zaden zullen niet meer (nauwelijks) ontkiemen. Bovendien zal het bodemleven een stimulans krijgen om zich te voeden met de afgestorven plantenresten en met hun uitwerpselen de bodem rijker en luchtiger maken. Zelfs stugge klei wordt hierdoor luchtiger en kruimeliger.
  3. Plant in plantgaten door de lagen heen. De planten zullen gezond en stevig opgroeien. Bestel jouw kant en klare tuinverrassing borders op kleur voor een sfeervolle plek in jouw tuin en een snel en bloeiend resultaat. Je krijgt het ontwerp én de juiste planten  thuisbezorgd. Heb je meer geduld dan kun je uiteraard ook zaaien met plukbloemen of een vlinderbloemenmengsel.
  4. Verwijder onkruid tussen jouw gewilde planten met de hand. Als je zaait, is het belangrijk dat je de ergste onkruiden herkent. Meestal heb je er geen last van door de goede dikke ondergrond maar toch! Als je heermoes, zevenblad, zuring, paardenbloem en weegbree ziet, kun je die beter direct verwijderen. Gebruik een plantschepje of onkruidsteker en steek de planten met wortel en al uit.
  5. Breng elk jaar in het najaar een nieuwe laag compost of bladmulch (5 cm) aan. Dit voorkomt een onkruidexplosie in het voorjaar.
  6. Kies planten die samen in 2 à 3 jaar een gesloten plantendek vormen.
  7. Varieer in hoogte, bladvormen en bloeitijden dan geniet je in elk seizoen van jouw tuin.
  8. Gebruik sterk geurende kruiden aan de randen om insectenplagen op een natuurlijke manier op afstand te houden. Lavendel en rozen zijn een fantastische combinatie. Alliumsoorten (knoflook, bieslook, sierui, prei) werken ook luizenwerend. Afrikaantjes tegen aaltjes zijn goed om een vrolijke rand te creëren rond een potager.
  9. Een omgekeerde bloempot gevuld met stro, op een bamboestok of hangend aan een tak, is een heerlijke verstopplaats voor oorwurmen en lieveheersbeestjes, dé ideale luizeneters.
  10. Zorg voor heesters, bomen en planten met bloesems, bessen en mooie zaaddozen zodat je geniet van vogels en vlinders. Vogels eten allerlei kleine insecten, zoals muggen, larven, kevers en vliegjes.
  11. Zet een waterschaal voor de vogels neer. Merels zijn dol op slakken. Met een minivijver trek je padden aan. Ook padden zijn slakkenliefhebbers.
  12. Voor een mooi uiterlijk van jouw nieuwe border kun je ook houtsnippers tussen de planten strooien. De houtsnippers vergaan langzaam en jouw planten groeien er gemakkelijk over en om heen. De bodem droogt bovendien minder snel uit en blijft wat vochtiger. Dat scheelt weer water geven.
  13. Geniet, geniet, geniet! Besteed 2 keer per jaar meer aandacht aan jouw tuin. In het voor- en najaar heeft jouw tuin wat extra zorg nodig. De mogelijke werkzaamheden:
    • Lente: afgestorven plantendelen afbreken en tussen de planten verspreiden, onkruid verwijderen, compost aanbrengen;
    • Zomer: onkruiden en gras tussen de planten uittrekken, planten steun geven door opbinden of met bamboestokken tegen omvallen behoeden, bloemen en kruiden plukken voor de vaas en de keuken;
    • Herfst: lelijke bladeren eventueel afknippen, stengels met zaaddozen laten staan(!), afgestorven hosta-bladeren in een gedraaide sliert over de plant leggen (ze vergaan snel en gemakkelijk), genieten van de herfstkleuren en extra blad in de tuinborders leggen;
    • Winter: nestkastjes ophangen voor de vogels, (fruit)bomen, heesters en hagen planten, genieten van rijp en vorst op de overgebleven stengels en decoratieve zaaddozen, de structuur van groenblijvende planten waarnemen die je wellicht in de zomer nauwelijks ziet door de weelde van vaste bloeiende planten en zicht hebben op allerlei (verborgen) verrassingen die in de winter tevoorschijn komen.

Plaats jouw reactie of een tip onder deze publicatie.
Dat maakt het lezen op dit Tuincoach Blog nog leuker.

En deel met jouw vrienden wanneer je wat je hier leest waardevol vindt.
Dank je wel.

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden Horticulturalist - Harmonie in jouw bloeiende tuin

FengShuiGarden.eu ~ Create your lush, fragrant, flowering, gorgeous garden! "Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Planten en bloemen, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinweetjes, Vogels in de tuin, Water in de tuin en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 13 ‘No Dig’ tuintips die jouw tuinleven een stuk gemakkelijker maken

  1. Pingback: Bladmulch, hoe maak je bladgoud voor de bodem in jouw tuin? | Tuincoach Blog

  2. Pingback: Schoon stoken, kan dat? | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.