Vertel over jouw tuin

Hoe belangrijk is jouw tuin voor jou?

Sprinkhaan... zei mijn opa altijd tegen mij.

Wat maakt jouw tuin tot de plek waar je graag bent?

Ervaar je harmonie in jouw tuin?
Wat is dat voor jou?

Welke toevoeging of verandering in jouw tuin zou je wensen? Wat is daarvoor nodig?

Waarom vraag ik dat aan jou?
Ik wil graag je reactie horen, in het commentaarveld hieronder, zodat het gesprek over tuinen en planten ook op Tuincoach blog plaatsvindt. Jouw opmerkingen, ervaringen en vragen zijn belangrijk omdat ik jou en anderen graag verder help met frisse ideeën voor een ‘groene’ tuin om in elk seizoen van te genieten.

Ik word erg blij van mijn tuin, de planten, de bloemen, de seizoenen, de vogels en andere dieren die er rondscharrelen. Of het nu zomer of winter is, er gebeurt altijd wel wat. Ook mijn klanten zeggen veelvuldig: “ik word zó blij van jouw tuinontwerp, het leeft nu echt voor mij”.

Mijn opa noemde mij altijd liefkozend: ‘sprinkhaan’. Ik speelde graag buiten en er waren heel veel sprinkhanen in het gras rond ons huis. Daarnaast ving ik als kind, samen met mijn vriendjes en vriendinnetjes, salamanders en hagedissen bij de slootkant en die waren er zo talrijk dat dat toen nog kon!

Naast en achter mijn school hadden we een groot weiland, met een bomengroep alsof het een eilandje was, om te spelen, te voetballen, te ravotten, bloemenkransen en bies te vlechten.We speelden natuurlijk ook ‘lief’ in de zandbak en klommen ‘stoer’ in de bomen ;-). Daar buiten, rond mijn huis en mijn school, ligt dus hèt begin van mijn tuinliefde.

Dus stel je vraag of schrijf over jouw tuin!
Vertel me over de waarde van jouw tuin voor jou!
Schrijf je reactie in het commentaarveld hieronder.
Dank je wel en een zonnige tuingroet, Mariëtte

16 reacties op Vertel over jouw tuin

  1. pattylaurens zegt:

    Hallo, wat heb jij veel goede informatie op je website. Ik heb met veel plezier gelezen. https://www.onzemoestuinclub.nl/

    Zelf heb ik een moestuin waar ik in de zomer elke dag ben. Heerlijk genieten en buiten zijn.

  2. Hoi Mariette, leuk deze blog, ik doe mee. Ik heb een grote tuin in Brabant. Ik wil steeds meer cottagestijl daarin aanbrengen. Ik heb grote bomen en een vijver. Maar ook dus veel schaduw. Ik probeer nu eerst een stuk cottagetuin te maken….nu maar hopen dat dat wat gaat worden in het voor jaar. Het is een stukje met zon. Ik ga nu op zoek naar stokrozen, oude rozen, margrieten, goudsbloemen korenbloemen, duizendschoon papavers, campanula’s lupinen….maar hoe maak ik het mooi en geen rommeltje. Wat plant ik waar. Ik wil veel kleur, veel kruiden van alles, ……maar alle advies is welkom……ik wil ook veel insecten en vlinders aantrekken……….

  3. Rob Alberts zegt:

    Bij mijn eerste baas heb ik veel tuinen winterklaar gemaakt. Nadat de mooie afgestorven delen weggeharkt of onder gespit waren, strooiden wij een dikke laag turfmolm over de borders.
    Een keer kwam een buurman vragen of hij het herfstblad mocht gebruiken. Hij bedekte zijn hele tuin met het bladerdek.

    Ja, tijden en ideeën kunnen veranderen.

    Vriendelijke groet

    • Ja, en weet je dat een bladerdek de natuurlijke voedingsstoffen levert voor een gezond bodemleven. Terwijl turfmolm een hoge zuurgraad heeft en de grond dus zuurder maakt. Bovendien schijnt het winnen van turf zeer milieu- onvriendelijk te zijn omdat er hierdoor veel CO2 vrijkomt. Nieuwe inzichten en nieuwe tijden! Dank je wel Rob, voor je aanvulling.
      Tuinweetje: 2015 is het jaar van de bodem.

  4. Hallo Kees, dank je wel voor je reactie.
    Heel leuk om te lezen hoe jij de tuin lekker met rust laat in de winter en zo de planten en de dieren een goed verblijf gunt. Inderdaad is dat winterklaar maken echt niet nodig. Gewoon wachten tot het voorjaar (maart-april) en dan lekker buiten aan de slag.
    Ik wens je een goed 2015 en veel tuinplezier, Mariëtte

  5. Pingback: Tips voor een gezonde, bloeiende tuin | Tuincoach Blog

  6. Rob Alberts zegt:

    Dwalend op het internet, bladerend van blog naar blog kom ik hier voorbij.
    Heel soms schrijf ik zelf over de beleving van mijn tuin.
    Vaker schrijf ik ook over dieren, bomen, eten / drinken en de natuur.
    Maar ook andere zaken komen bij mij voorbij.
    Voor nu wil ik dit blog gaan volgen.
    Ik ben benieuwd.
    Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

  7. chelone zegt:

    Bedankt voor je reactie op mijn blog. In het najaar wil ik, omdat de zomers almaar droger worden, een prairietuin aanleggen. Alle advies hieromtrent is welkom. Vanzelfsprekend ben je ook steeds welkom.

    • tuincoach zegt:

      Prachtig. Lijkt me fantastisch om met je mee te denken.
      Ken je het boek Prairieplanten?
      Helaas nu alleen nog in het Duits te koop.
      Met een zonnige groet, Mariëtte

    • tuincoach zegt:

      Kenmerk van een Prairietuin is dat de (Noord-Amerikaanse) planten en grassen met hun wortels flink de diepte ingaan en met elkaar een evenwicht gaan vormen. Daardoor onderdrukken ze veel onkruid. Voorwaarde is wel een uitgekiend beplantingsplan en kennis van de vele soorten grassen en vaste planten. Dit levert een duurzame tuin op die vele jaren meegaat en in alle seizoenen mooi en fleurig blijft. De prairietuin is onderhoudsvriendelijk omdat er niet gesproeid, amper gewied, niet bemest of om de vier jaren gescheurd hoeft te worden. Een grote belofte voor de toekomst! Meer foto’s en info op: Siergras.nl en lees ook: Een prairietuin op zandgrond.
      Wil je gebruik maken van mijn expertise voor de beplanting van jouw tuin? Mail me: tuincoach@marts-art.nl

  8. Marie-Bernadette zegt:

    Dag Mariëtte,

    Mijn tuin is heel belangrijk voor mij.
    Vorig jaar maart ben ik verhuisd en trof bij mijn tuin een stuk omgeploegde kleigrond aan barstensvol stenen. Ik woon in het zuiden van Frankrijk en de grond is rotsachtig.
    Nu ruim een jaar later ziet het er al heel aardig uit.
    Ik heb de tuin intuïtief aangelegd, zonder veel kennis, met hulp van een hovenier hier die de struiken en het graszaad heeft aangeleverd.
    Mijn man en ik zijn er bijna dagelijks in bezig.

    Ik zie, dat je sinds juni dit blog houdt, ik vanaf half mei.
    Ik zal rondneuzen.

    Groene Groet van Marie-Bernadette

  9. ina zegt:

    Ik zou wat minder hebberig willen zijn en minder planten verzamelen , maar ik vind alles mooi en wil graag het hele jaar door liefst dagelijks steeds weer iets nieuws ontdekken , ik hou heel erg van mijn tuin , mijn weblog heeft niet voor niets de naam TuinfreakIna gekregen !Ina

    • In Memoriam Tuinfreakina
      In 2011 zijn Ina (2 juli) en haar man (30 juni) korte tijd na elkaar plotseling overleden. Ik deel hier de woorden uit haar blog om haar tuinliefde voort te laten leven en haar kinderen veel liefs te wensen.

      Tuinieren goed tegen stress en goed als troost brenger

      “Afgelopen week heb ik me veel minder bezig gehouden met mijn tuin en logjes. Er zijn zware tijden voor ons aangebroken. Mijn man heeft een zwaar hartinfarct gekregen en wordt op dit moment nog slapende gehouden op de IC. Het heeft heel veel stress gegeven, en nog steeds, af en toe ga ik dan even de tuin in om wat afleiding te zoeken, maar echt genieten kan ik er nu niet van. Het is zo jammer dat hij nu de tuin niet groen ziet worden. In razend tempo wordt alles groter. We bespreken het vaak samen, ik hoop zo dat hij weer vlug wakker wordt gemaakt en ik hem weer het een en ander kan vertellen. Ik voel me zo machteloos, gelukkig heb ik een hele lieve dochter en schoonzoon die tijdelijk bij me ingetrokken zijn en de rest van de familie leeft erg mee.

      De tuin brengt afleiding omdat er altijd wel wat te doen valt en ik maak maar weer eens een logje. Ik wilde jullie toch even op de hoogte stellen en ook het maken van logjes werkt voor mij ontspannend!

      In Memoriam Tuinfreakina

      Dit is de tulp Pink Ribbon (je weet wel voor ’t goede doel tegen borstkanker). Ze staan wel op hele hoge stelen. Veel tulpen vallen al weer af. Ik knip de zaaddozen eruit en laat ze dan nog even staan totdat het blad goed geel is.

      In de pioenroos voor zitten al wel 25 knoppen! Ik moet er volgende week maar weer eens een paar ringen bij zetten. Ook de klimroos wil ik dan opbinden aan de rozenboog; er zitten al heel wat rozenknoppen in.
      De planten in de achtertuin worden nu zo hoog dat het zevenblad minder opvalt. Daar ben ik blij mee.

      Even de tuin in, al is het maar om te kijken hoe alles er bij staat, wat water geven, hier en daar wat wegknippen, wat foto’s maken. Het maakt me wat rustiger en het biedt me troost. Ik hoop en bid dat Johan vlug wat beter mag worden, zodat ik ook wat meer rust krijg.”

      Met dank aan Ina Tuinfreakina voor haar bijdrage aan Tuincoach-blog.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.