12 x Thee uit je eigen tuin

thee-2012-12-13-12-20-39-TheekopjesThee plukken in je eigen tuin, hoe leuk is dat!

Over kruiden en de moestuin heb ik nog weinig geschreven. Een mooi en lekker begin is thee uit je eigen tuin. Je kunt de planten immers gewoon in je tuinborder tussen de andere planten zetten.

Bij mij in de tuin is spontaan Citroenmelisse (Melissa officinalis) opgekomen en gelukkig niet hinderlijk uitgezaaid. Ik pluk de frisse jonge bladeren in de punten van de plant en zet er ’s middags of ‘s avonds een rustgevend en verzachtend kopje thee van. Het schijnt goed te zijn tegen vermoeidheid en hoofdpijn. Door steeds de bovenste punten te plukken gaat de plant niet bloeien en vormt zich ook geen zaad.

Wanneer je Munt of Pepermunt in je tuin wilt hebben, zet je die het beste in een pot. Munt woekert enorm en zaait ook behoorlijk uit. Voor je het weet, heb je een tuin vol en dat is ook weer niet de bedoeling. Munt geeft een fris en zacht kopje thee.

Lavendel, Tijm en Rozemarijn zijn kruiden en ook heel geschikt voor thee. Deze kleine grijs-groenblijvende heestertjes geuren heerlijk als je er met je hand langs streelt. De blaadjes van Rozemarijn en Tijm zijn lekker op gebraden vlees en gebakken nieuwe aardappeltjes of krieltjes. Maak je er thee van dan heeft deze een opwekkende, pittige, stimulerende smaak. Tijm helpt tegen een kater en hoofdpijn. Lavendelbloemetjes geven een kalmerende en opbeurende thee. Rozemarijn en Lavendel bevatten oliën die de geur en smaak extra versterken.
Van lavendelbloemetjes kan in combinatie met citroen ook een heerlijke limonade gemaakt worden. Zie hiervoor het recept op de pagina Groene recepten van dit Tuincoach Blog.

Salvia is ook een kruid en een grijs-groenblijvend heestertje. De blaadjes kunnen in de keuken gebruikt worden voor vleesgerechten. De thee van salvia werkt verzachtend op de keel en één gekauwd blaadje per dag helpt tegen opvliegers.

De bloemen en bottels van de wilde roos, Rosa rugosa, bevatten veel vitamine C en zijn eetbaar en geschikt voor thee, limonade of een salade. Rozenbottels worden meestal tot jam gekookt en rauw heb ik ze nog nooit gegeten.

Paardenbloementhee is heel gezond. Alle delen zijn te gebruiken en werken leverversterkend. Paardenbloemen bevatten veel mineralen en remt de vorming van kankercellen. Pluk paardenbloemen op plaatsen waar je zeker weet dat er geen kans op vervuiling aanwezig is door uitlaatgassen of bestrijdingsmiddelen. Misschien dus toch maar wat bloemen en blad in je eigen tuin laten staan en zoveel oogsten dat je voorkomt dat er zaadpluizen ontstaan.

Het blad van Kaasjeskruid (Malva officinalis) werkt als thee verzachtend bij ontsteking van de slijmvliezen.

Het blad van IJzerhard (Verbena officinalis) werkt verzachtend en tegen depressie.

Verveine is heel bekend als theesoort. De grote heesterachtige plant die je hiervoor nodig hebt, heet Lippia citriodora of Citroenverbena en is verwant aan de bovengenoemde Verbena. Het blad van Verveine bevat etherische olie met een frisse citroenachtige geur, verfrist de geest, geeft kracht en energie en biedt steun wanneer aan iets nieuws begonnen wordt.

Bergamot of Goudmelisse (Monarda didyma) geurt naar Earl Grey en zowel de bloemen als het blad zijn eetbaar. De bladeren van deze bergamotplant kun je gebruiken in frisse salades en toetjes. Ze zijn bij uitstek geschikt om een fruitsalade mee te kruiden. Thee van de bloemen werkt ontspannend, pijnstillend, koortsverlagend, desinfecterend, slaapverwekkend en tegen krampen en misselijkheid. Ook de decoratieve Monarda didyma ‘Cambridge Scarlet’ is geschikt en vormt met zijn felrode bloemen bovendien een prachtig bloeiende vaste plant.

Een kleine waarschuwing
Gebruik bovenstaande thee en kruiden in kleine hoeveelheden en met mate. Planten en kruiden met als tweede naam officinalis zijn meestal geschikt als geneeskrachtig kruid. Welke delen eetbaar of voor consumptie geschikt zijn, is in kruidenencyclopedieën op te zoeken, lees of het gaat om de bloem, het blad of de wortel.

De beschrijvingen in deze publicatie zijn slechts bedoeld om je een zeer beknopt idee te geven van enkele waardevolle planten voor jouw tuin met culinaire gebruiksmogelijkheden. Wil je er meer over weten? Zoek het dan op of laat je uitgebreider informeren.

Inspiratiewandeling
Maak eens een kruidenwandeling met Maria ter Beek tijdens het Keuterfeest (30 augustus 2015) in de tuin van haar vader, De Roos van Hijken. Maria weet enorm veel van eetbare wilde planten en laat je op een ontspannen wijze ervaren welke planten geschikt zijn en waarvoor je ze kunt gebruiken.

Advertenties

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden professional - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kruidentuin, Natuur als inspiratiebron, Planten en bloemen, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 12 x Thee uit je eigen tuin

  1. Pingback: 10 keer sfeer op jouw terras | Tuincoach Blog

  2. Pingback: Tuinbeleving, wat doet dat met jou! | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.