Hoe maak je een sfeervol borderontwerp?

Borderontwerp © Mariëtte VerlaanBij de start van de zomer schreef ik over het hanteren van een tuinontwerpstrategie en nu, vrijwel exact een half jaar later bij de start van de winter, wil ik graag schrijven over het borderontwerp. Ik heb zojuist weer een prachtig plan gemaakt. Ik word helemaal enthousiast over het effect dat dit borderplan straks gaat hebben in de tuin van de opdrachtgevers.  Hoe zo’n borderontwerp tot stand komt, lees je in mijn boek. Je kunt ook de foto’s bekijken in mijn Tuinatelier Portfolio.

De bodem
De aanleg van de border vraagt natuurlijk straks eerst om een goede behandeling van de bodem. Dat betekent in veel gevallen dat de bodemstructuur verbeterd wordt met compost zodat er voldoende voeding en vocht in de bodem vastgehouden wordt om de planten te laten groeien.
Heb je op dit moment een kale border? Bedek deze dan met een dikke laag schoon blad zodat de bodem goed beschermd is en het bodemleven op peil blijft. In het voorjaar heb je dan een mooie rulle voedselrijke laag waar je lekker in kunt planten. Een bijkomend voordeel is dat er weinig onkruid zal opkomen.

De winter is een prima tijd om tuinplannen te maken. Je weet nog wat er in je tuin groeit en wat je graag wilt veranderen. De donkere dagen houden je binnen en je kunt je lekker uitleven op deze kleurrijke en tijdrovende klus.

Jouw wensen voor jouw border
borderontwerp-mariette-verlaan
Je hebt vast wel een voorkeur voor bepaalde kleuren, vormen en geuren. Maak een lijst van planten die je mooi vindt en noteer bijzonderheden en eigenschappen van deze planten zoals hoogte, bladkleur, bloeiseizoen, al of niet wintergroen zijn, herfstkleur en groeiwijze.
Bekijk ook duidelijk of een plant niet woekert en niet giftig is. Dat is wel zo prettig voor het onderhoud en veilig om te weten als er kinderen of huisdieren in de tuin spelen. Zorg voor een combinatie van vaste planten, heesters en siergrassen. Met alleen maar vaste planten lukt het niet om jaarrond een mooie tuin te hebben. Vaste planten verdwijnen in de winter onder de grond.

De plantenlijst
Maak een gevarieerde plantenlijst met bomen, heesters, vaste planten en siergrassen. Noteer de volledige Latijnse naam met naam en toenaam. Zo weet je zeker dat je de juiste soort koopt bij de kwekerij. Kijk goed welke planten passen in jouw tuin qua vorm en grootte. Bekijk met name de groeikracht en grootte van bomen en heesters. Passen deze na een aantal jaren ook nog in jouw tuin?

Vooral bij bomen is het erg belangrijk om een goede keuze te maken. Een boom is een kostbaar bezit en wordt toch altijd het mooist als hij vrij kan uitgroeien en niet gesnoeid wordt. Kies voor een kleine tuin dan ook een boom die niet meer dan 6 tot 8 meter hoog wordt in 10 jaar tijd. Bedenk ook dat de boom een schaduw zal werpen en steeds meer schaduw zal geven op de beplanting er onder.

Besdragende heesters zijn aantrekkelijk voor de vogels in je tuin. Als je er de ruimte voor hebt, kies dan: Amelanchier lamarckii (krentenboompje), Viburnum opulus (Gelderse roos) en/of Ilex (hulst).


Jouw borderontwerp

Beplanting kiezen is vanwege de specifieke voorkeur voor groeiomstandigheden, grootte, bloeitijd en standplaats van de planten, zowel het moeilijkste als het belangrijkste onderdeel van het tuinontwerpen en daar help ik je graag mee.

 • De opdrachtgevers van de borders in de afbeeldingen hebben mij opnieuw gevraagd om een beplantingsplan te maken, nu voor het gedeelte van hun tuin bij het terras.
  Wil jij ook zo’n bloemrijk en boeiend borderontwerp? In jouw kleur en stijl? Ik ben je graag van dienst om jouw ‘bloemrijke’ tuin of border te ontwerpen.
 • Een vrolijk tuin- of borderontwerp voor jouw tuin vraag je gemakkelijk aan. Lees meer informatie over een borderontwerp per e-mail. Je kunt onderaan deze pagina een aanvraag doen. Je krijgt een prachtig ontwerp, op schaal en naar jouw wensen, speciaal voor jouw tuin of border met een uitgebreide plantenlijst en een praktisch  tuinadvies voor aanleg en onderhoud.
 • Deze publicatie is met stip de meest gelezen publicatie op Tuincoach Blog en de volledige tekst is vanwege de hoge waardering, opgenomen in mijn boek Harmonie in jouw tuin met Feng Shui – ervaar plezier, inspiratie en energie.

‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui’ is verschenen in een prachtige full color gedrukte uitgave, lekker leesbaar en met zorg vormgegeven in samenwerking met Expertboek. Hoera!!! Wat stoer!!!

Ik ben er echt trots op dat het ontwerpen en aanleggen van een groene bloemrijke dynamische’ tuin met mijn inzichten in Feng Shui vormgeving voor de tuin én bovendien met westerse beplantingslijsten nu beschikbaar is voor elke tuinbezitter, tuinliefhebber en professional. De plantenkennis maakt het boek compleet en uniek in Nederland!

Of je nu wel of niet Feng Shui in jouw tuin wilt toepassen, dit boek is erop gericht om je handvatten en inzicht te geven in hoe je jouw tuin ontwerpt en laat passen bij jou, jouw sfeer en levensstijl. Uniek!!!

Ontdek stapsgewijs hoe je jouw tuin (samen) vormgeeft en hoe je de beplanting kiest. Oosterse en westerse inzichten zijn voor jou verwoord in een prettig leesbaar, prachtig boek en zichtbaar in praktijkvoorbeelden, foto’s en afbeeldingen die de tekst ondersteunen. Je zult er met plezier in lezen en steeds nieuwe ontdekkingen doen. Creëer harmonie, geniet en beleef jouw persoonlijke tuin.
Ervaar plezier, inspiratie en energie!”

Lees op TuinHarmonie.nl over de waarde van Feng Shui voor jouw tuin.
Bestel het boek voor € 39,95 incl. verzenden in NL >> TuinHarmonie.nl.


De ligging van de border en wat er groeien wil
Bepaal de ligging van je border zodat je weet hoeveel zon of schaduw er is. Bepaal ook hoe vochtig of droog de bodem is en welke zuurgraad er heerst. De zuurgraad kun je laten testen maar door te zien wat er nu goed groeit, kun je ook al weten of jouw bodem zuur of kalkrijk is.

De meeste planten in de tuin vragen een neutrale grondsoort. Er zijn echter uitgesproken zuurminnende en kalkminnende planten. Bij een verkeerde zuurgraad (pH) van de bodem gaat de plant gebrekverschijnselen vertonen: geelverkleuring van het blad, gestoorde groei en sterk verminderde bloei. Zuurminnende planten zijn, o.a.: Pieris, Enkianthus, Corylopsis, Skimmia, Rhododendron, Camelia en Hamamelis.  Kalkminnende planten zijn, o.a.: Buxus, Clematis, Buddleia, Helleborus, Lavendula en Wisteria. Tuinkenner levert speciale mestkorrels om de zuurgraad (pH) van de grond te verlagen of juist te verhogen.

Vaste planten
Ik ben een enthousiaste fan van vaste planten. Er zijn zoveel soorten met geweldige eigenschappen qua bladvorm, kleur en structuur. Ik heb me er eindeloos in verdiept en barst van de kennis. Het is een sport om steeds weer nieuwe combinaties te bedenken en deze toe te passen in mijn beplantingsplannen. Vaste planten groeien gemakkelijk, stellen weinig eisen en komen elk jaar mooier en voller terug. Hoe groter het aantal verschillende planten, hoe aantrekkelijker het leven in de tuin.

De hoogte van een vaste plant zegt ook iets over de breedte. Geef elke plant voldoende ruimte om te groeien. Planten met verschillende bloeitijden naast elkaar, zorgen voor een opeenvolging van de bloeiperioden. Let ook op het blad. Passen de planten qua sfeer, bladvorm en bladkleur bij elkaar? Blijft het blad mooi als de bloemen zijn uitgebloeid? Zo houd je langer een boeiende en bloeiende tuin.


Het hele jaar door, tenzij het vriest, lever ik je met veel plezier kant en klare plantenborders op kleur. Bestel via Tuinverrassing.nl. Nieuw zijn de Mooie Moestuin zaadpakketten, uniek en geschikt voor de smaakvolle toepassing in een gemiddelde achtertuin!

Voor foto’s van gerealiseerde projecten, en als je een opdracht overweegt, bekijk je mijn Tuinatelier Portfolio.


Moestuin Roos van HijkenMet dank aan atelier Roos van Hijken voor de prachtige foto van hun landschapstuin en sfeervolle winterse moestuin.

Lekker lezen: boeken over tuinen en planten en 12 ‘nieuwe boeken over tuinen en tuinieren

Met een hartelijke en zonnige tuingroet, Mariëtte Verlaan


boek-cover-schuin-Tuinharmonie-DEF-kl

Nieuw tuinboek geschreven door Mariëtte Verlaan

Ik ben trots en blij dat ik met dit boek mijn enthousiasme voor inspirerende tuinen, Feng Shui vormgeving en plantenkennis kan delen. Het boek biedt jou als liefhebber van een tuin met planten een handreiking waarmee jij zelf jouw/jullie persoonlijke sfeertuin vormgeeft en inricht.

Op TuinHarmonie.nl lees je alles over mijn boek, nieuwe publicaties en blog, speciale gelegenheden, online workshops, eCourses en evenementen. Nieuwsgierig? Klik op de afbeelding.

© 2011-2018 Mariëtte Verlaan


Borderontwerp van Mariëtte VerlaanWil je graag een borderontwerp naar jouw wensen? Dat maak ik met veel plezier.
Bestel jouw border nu!
Vul het onderstaande formulier in.
Je ontvangt altijd een bevestiging met nadere informatie.

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Bomen, Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Planten en bloemen, Prairietuin, Tuin, Tuinharmonie, Tuinweetjes, Vaste planten, Vogels in de tuin, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Hoe maak je een sfeervol borderontwerp?

 1. Pingback: Top 10 best gelezen publicaties van 2018 op Tuincoach Blog | Tuincoach Blog

 2. Pingback: De 5 succesfactoren voor jouw fleurige plantenborder | Tuincoach Blog

 3. Pingback: Hoe kies je vaste planten voor jouw tuin? | Tuincoach Blog

 4. Pingback: Een nieuwe lente, geniet van je tuin! | Tuincoach Blog

 5. Pingback: Hart voor je tuin | Tuincoach Blog

 6. gagarden zegt:

  Hi, I tried to find the translation button, but I could not. I did understand some of the words and from the images it helped a bit too. I wish I could have understood more. I am putting your link in my blogroll on Garden Walk Garden Talk so maybe the other browser will pick up the translation.

  • Tuincoach zegt:

   Thank you for your comment on my blog. Your blog GardenWalk GardenTalk is awesome and amazing. I am impressed! What a great eye for the beauty of simple items in nature and around you. Your photography expresses so much energy and harmony.
   You might like my posts on http://www.fengshuituin.wordpress.com. Here you can read two articles in english and I might write more. I will try to find out how to put a translation button on Tuincoach blog. Glad you could understand the essence of my writing. Warm regards, Mariëtte

 7. Jordi zegt:

  I just discovered your blog! It’s wonderful! Thank you very much for your input!

  un saludo

 8. Karin zegt:

  Wat een fantastische blog! Heb meteen een abonnement op nieuwe berichten genomen want dit wil ik blijven volgen, als enthousiast bestuurslid van Groei&Bloei afdeling Veendam zal ik deze blog zeker onder de aandacht van anderen brengen!
  Fijne jaarwisseling en alvast een gezond en groen 2012,
  Karin

 9. Tuincoach zegt:

  Bedankt voor je enthousiaste reactie en ja… ik ben net zo benieuwd hoe het er straks werkelijk in jullie tuin uit zal zien! Stuur je weer foto’s? Met een zonnige tuingroet, Mariëtte

 10. Gerben Welling zegt:

  Leuk de tekening te zien die je voor onze stadstuin gemaakt hebt.
  De bomen staan er inmiddels, voor de planten hebben we een offerte opgevraagd. We kunnen haast niet wachten met planten te beginnen en straks de kleur te zien.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.